Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

«Υπό Σοβαρή Απειλή» τα Χερσαία Αιολικά Μετά τον Τερματισμό των Επιδοτήσεων στη Βρετανία

 Τα υπεράκτια αιολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφέρουν επενδύσεις ύψους 5,9 δις στερλίνες ως το 2021, όπως εκτιμά η RenewableUK, η βρετανική ένωση αιολικής ενέργειας. Αντίθετα, τα χερσαία αιολικά θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση μετά τον τερματισμό των επιδοτήσεων, που προβλέπεται να ισχύσει μετά τον φετινό Απρίλιο.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη RenewableUK, το 2016 πάνω από 4,6 GW αιολική δυναμικότητας θα εγκατασταθούν το 2016.
Ωστόσο, εκτιμά ότι το μέλλον των χερσαίων αιολικών στη Μεγάλη Βρετανία θα είναι αβέβαιο την επόμενη πενταετία. Όπως τόνισε, ο κλάδος βρίσκεται «υπό σοβαρή απειλή» μετά τον τερματισμό των επιδοτήσεων που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2016.

Σύμφωνα με την ένωση, τουλάχιστον 1,2 GW νέας αιολικής δυναμικότητας σε πάνω από 50 πρότζεκτ θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους, ενώ με αυτή την ποσότητα ενέργειας θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν πάνω από 660.000 νοικοκυριά. Τα πρότζεκτ αυτά θα προσθέσουν επιπλέον 913 εκατ. στερλίνες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της RenewableUK, Maf Smith, δήλωσε: «Ο κλάδος των υποδομών αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει υγιής για το άμεσο μέλλον, συνεχίζοντας να φέρνει επενδύσεις σε βρετανικές εταιρείες στην αλυσίδα παραγωγής και στηρίζοντας 35.000 θέσεις εργασίας.
Καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο το επιτυχημένο μέλλον μίας τέτοιας βιομηχανίας. Η κυβέρνηση κατανοεί το γεγονός αυτό και έχει καταστρώσει μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, επιτρέποντας στη βιομηχανία του κλάδου να προγραμματίσει για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να μειώσουμε το κόστος και να διασφαλίσουμε την αλυσίδα παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι το μοντέλο αυτό θα πρέπει να αναπαραχθεί και στον ευρύτερο κλάδο των ΑΠΕ στη χώρα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου