Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Μπορίσωφ στην DW: Θέλουμε να Αποτελέσουμε Βασική Χώρα Διέλευσης Αερίου για τη ΝΑ και Κεντρική Ευρώπη


Η Βουλγαρία επιθυμεί να αποτελέσει βασική χώρα διέλευσης φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσωφ σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τον Μπορίσωφ, αυτό είναι εφικτό μέσω της κατασκευής βαλκανικού hub αερίου κοντά στη Βάρνα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Το αέριο αναμένεται να προέλθει από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, αλλά και από πεδία στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Όπως σημείωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, το πρότζεκτ και το σχέδιο χρηματοδότησής του αναπτύσσεται από την κυβέρνηση της χώρας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η Βουλγαρία και η Κομισιόν συμφώνησαν στην σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης του hub φυσικού αερίου στη χώρα με στόχο την εξυπηρέτηση ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων.
Η ομάδα θα επικεντρωθεί στην εγκαθίδρυση ενός «σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την σύνδεση ανάμεσα στη Βουλγαρία και την υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας.
Σήμερα, η Τουρκία και η Βουλγαρία σχεδιάζουν την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης για την εισαγωγή αζέρικου αερίου από στη Βουλγαρία, ενώ έχει ήδη υπογραφεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοτουρκικό αγωγό διασύνδεσης IGB. Στόχος της Βουλγαρίας είναι ο IGB, σε συνδυασμό με το hub της Βάρνας, να διευκολύνει την διαφοροποίηση πηγών αερίου και τη μεταφορά ποσοτήτων προς κάθε κατεύθυνση.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου