Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ανάκαμψη για το Πετρέλαιο Εν Μέσω Έντονων Διακυμάνσεων


Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν την Τρίτη, έπειτα από τις έντονες διακυμάνσεις που σημείωσαν χθες μετά τη δημοσιοποίηση των ανησυχητικών στοιχείων για την πορεία της κινεζικής οικονομίας που πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Χθες, τόσο το αμερικανικό αργό (WTI) όσο και το Μπρεντ σημείωσαν αρχικά κέρδη έως 4% περίπου, λόγω της επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ιράν. Ωστόσο, τελικά έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις τιμές πολλών εμπορευμάτων, μεταξύ άλλων και του αργού. 

Χθες, ανεστάλησαν οι συναλλαγές στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 7%. Σήμερα, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, γεγονός που στηρίζει και τις τιμές του πετρελαίου.
Το Μπρεντ ενισχύεται κατά 25 σεντς στα 37,47 δολάρια/βαρέλι και το WTI κατά 23 σεντς στα 36,99 δολάρια.

Όπως επισημαίνουν, πάντως, οι αναλυτές, η ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, δύο εκ των μεγαλύτερων «παικτών» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα εντείνει τα προβλήματα στο μέτωπο της προσφοράς, καθώς δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τις δύο χώρες. 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters κατά μέσο όρο φέτος και τα δύο συμβόλαια αναφοράς της αγοράς θα κυμανθούν κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι, καθώς η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης σημαίνει ότι θα συνεχισθεί η υπερπροσφορά αργού στις αγορές.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου