Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τα Πρώτα Σχέδια για Αποχέτευση στα Μεσόγεια


Τον «χάρτη» των ενεργειών που θα οδηγήσουν στη δημοπράτηση και στην κατασκευή της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού στα βόρεια Μεσόγεια εξέτασε χθες η διυπουργική επιτροπή για τα μεγάλα έργα. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με την επιτροπή να δηλώνει ότι επιμένει σε τέσσερις βασικές τροποποιήσεις του έργου, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο.
Οσον αφορά στον βιολογικό καθαρισμό, στη διυπουργική παρουσιάστηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα, με τους εξής σταθμούς:
• Εως τον Μάρτιο θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ, στην Περιφέρεια Αττικής και στους εμπλεκόμενους δήμους. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης της έκτασης και οι ενέργειες ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

• Εως τον Απρίλιο θα ανατεθεί η επικαιροποίηση της προμελέτης του έργου, θα καταρτιστεί το master plan για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στα Μεσόγεια, καθώς και οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στο τέλος Απριλίου εκτιμάται ότι θα γίνει η πρώτη δημοπράτηση έργου, αυτή των κεντρικών συλλεκτήρων.

• Από τον Απρίλιο ξεκινούν οι διαδικασίες για τα τέσσερα υποέργα: τους κεντρικούς συλλεκτήρες (με σκοπό να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου το καλοκαίρι του 2017), τον βιολογικό καθαρισμό (με τη διενέργεια διαγωνισμού το φθινόπωρο του 2017 και έναρξη εργασιών πριν από το τέλος του 2017) και τα δευτερεύοντα δίκτυα Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας (οι δύο διαγωνισμοί αναμένεται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2017 και οι εργασίες να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του καλοκαιριού). Τον Νοέμβριο του 2020 θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα.

ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
Οσον αφορά στη διαπραγμάτευση για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, φαίνεται να υπάρχει μικρή πρόοδος. Οπως ανακοινώνει το γραφείο του υπουργού Επικρατείας: «Η επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι τέσσερις όροι που έχει θέσει στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση».

(www.kathimerini.gr, 26/01/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου