Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο με τα Προαπαιτούμενα - Τι Προβλέπει για τα Ενεργειακά

Με 152 θετικές ψήφους, δηλαδή των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων, σε αυτό περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το target model της αγοράς ηλεκτρισμού καθώς και αυτές για τη μεταβίβαση της ΔΕΗ στο νέο υπερταμείο, αλλά και θέματα που άπτονται της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Στη συζήτηση, η οποία κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, δεν πήραν τον λόγο ούτε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πολυνομοσχέδιο καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, όπως και τα πολυσυζητημένα άρθρα 1 και 2 που αφορούν στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις και στην ένταξη των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (των φορέων ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ) στο υπερταμείο.

Προς στιγμήν, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Πετράκος και ο Στάθης Λεουτσάκος, οι οποίοι ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πέταξαν προκηρύξεις από τα θεωρεία της Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Το επεισόδιο διαδραματίστηκε την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Παρενέβη η Φρουρά της Βουλής, η οποία και απομάκρυνε τους δύο πρώην βουλευτές από τα θεωρεία της Βουλής.

Οι ρυθμίσεις για τα ενεργειακά
Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν ενεργειακά ζητήματα. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το μοντέλο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού μετά το 2018. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων νέων αγορών (Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων, Ενδοημερήσια Αγορά, Αγορά της Επόμενης Ημέρας, Αγορά Εξισορρόπησης).
Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που αναφέρει ότι για τις συναλλαγές που προβλέπει το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (σύσταση νέων εταιρειών και μεταφορά σε αυτές μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, μείωση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.) δεν εφαρμόζεται φορολογική διάταξη προηγούμενου νόμου (4172/2013) που προβλέπει την προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Επίσης, προβλέπεται η σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών από τη ΔΕΗ (100% θυγατρική), στην οποία θα μεταβιβαστεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Με βάση τη διάταξη του νόμου 4172/2013, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ θα έπρεπε να καταβάλουν για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας περί τα 50 εκατ. ευρώ φόρο στο Δημόσιο. Με τη νέα ρύθμιση διευκολύνεται η διαδικασία της μεταβίβασης χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του ομίλου ΔΕΗ.
Αναφορικά με τη μεταβίβαση της ΔΕΗ στο νέο υπερταμείο, αυτή θα γίνει με δύο κινήσεις: σε πρώτη φάση με τη μεταβίβαση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που σήμερα κατέχει το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια, μέσω της υπαγωγής του ΤΑΙΠΕΔ, ως σύνολο, στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Το θέμα εκτιμάται ότι θα απασχολήσει την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης και είναι αμφίβολο για το αν οι δανειστές θα αποδεχτούν μια εναλλακτική έναντι της ιδιωτικοποίησης, την ίδια ώρα που ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αντιτίθεται στην απευθείας πώληση των μετοχών της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών εταιρειών που έχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου