Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η Μάχη για τον Τίτλο του Πιο Άσχημου Κτιρίου στη Μεγάλη Βρετανία


Οι περισσότεροι αρχιτέκτονες θα προτιμούσαν να μην προσθέσουν ποτέ τη συγκεκριμένη διάκριση στο βιογραφικό τους, σίγουρα όμως η συμπερίληψη στη λίστα υποψηφίων του Carbuncle Cup δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην προβολή των αν μη τι άλλο ευφάνταστων κτιρίων (τα οποία έτσι κι αλλιώς δύσκολα θα περνούσαν απαρατήρητα). Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο εδώ και μία δεκαετία από το περιοδικό Building Design στο ασχημότερο οικοδόμημα της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο επιλέγεται από κριτική επιτροπή κατόπιν ανοικτής διαδυκτιακής ψηφοφορίας. Εμπνευσμένος από τα σκωτσέζικα Carbuncle Awards, o θεσμός αποτίει χιουμοριστικό φόρο τιμής στον πρίγκιπα Κάρολο, που το 1984 χαρακτήρισε την προτεινόμενη επέκταση της λονδρέζικης Εθνικής Πινακοθήκης «τερατώδες εξάνθημα (monstrous carbuncle) στο πρόσωπο ενός αγαπημένου, κομψού φίλου».
Πέρυσι, νικητής αναδείχθηκε ο ουρανοξύστης Walkie Talkie στην αγγλική πρωτεύουσα. Η βραχεία λίστα υποψηφίων του φετινού «κυπέλλου» ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και περιλαμβάνει το συγκρότημα γραφείων επί της οδού Broadgate στον αριθμό 5 στο κεντρικό Λονδίνο, που χτίστηκε σε σχέδια της εταιρείας Make και, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, «δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην πόλη». Αντίστοιχα, το κτίριο κατοικιών Lincoln Plaza περιγράφεται ως «ανοικτή πρόσκληση για αυτόχειρες», χάρη στα ορθογώνια μπαλκόνια που προεξέχουν σε διάφορα σημεία του ουρανοξύστη.
Λιγότερο ενοχλητικό στο μάτι αλλά στοχοποιημένο εξαιτίας της πολύχρωμης πρόσοψής του, που παραπέμπει σε «τρακάρισμα», είναι το έργο του αρχιτέκτονα Ρολφ Τζουντ στην πλατεία Saffron του Κρόιντον, στο Νότιο Λονδίνο.
«Διαπράττει αμαρτήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του», δήλωσαν τα μέλη της επιτροπής για το «διαμάντι» της εταιρείας Τwelve Architects, που στεγάζει τμήμα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ενώ η μικρότερης κλίμακας προέκταση της εκκλησίας των Μεθοδιστών στην περιοχή του Poole αποπνέει την ίδια «ανέκφραστη, εχθρική μετριότητα», για την οποία διακρίνεται η «φαινομενικά ευγενική» αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο. Στην αιτιολόγηση της επιλογής του νέου δημαρχείου στο Stoke on Trent αναφέρεται ότι αποτελεί «κλασικό παράδειγμα» όπου η ανάπλαση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για «κακή αρχιτεκτονική».
Ο νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου