Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ταξίδι-Αστραπή στις Βρυξέλλες, Πριν Από τη «Μάχη» στην Ενέργεια

Tην ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση για τα ενεργειακά «προαπαιτούμενα» με τα κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, ενώ ανοικτό παραμένει ακόμα το ζήτημα των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ για το οποίο πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος.

Η συνάντηση με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Dominique Ristori την Τετάρτη το απόγευμα, είχε στόχο να ρυθμίσει μία από τις βασικές εκκρεμότητες, που προέκυψε από τη συμφωνία του Μαΐου, όταν οι πιστωτές ζήτησαν να αυξηθεί σημαντικά η ποσότητα του φυσικού αερίου που «βγάζει» η ΔΕΠΑ σε δημοπρασίες. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν θέσει τότε στο τραπέζι να δημοπρατείται το 50% της ποσότητας του αερίου που πουλά η ΔΕΠΑ, πρόταση την οποία δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά. 'Ετσι η συμφωνία του Μαΐου περιλαμβάνει μεν τη δέσμευση για την απελευθέρωση της ποσότητας αερίου που θα διατίθεται μέσω δημοπρασιών, χωρίς να την προσδιορίζει επακριβώς, εκκρεμότητα που θα πρέπει να κλείσει στις συναντήσεις που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις με τον κ. Ristori τέθηκε από την ελληνική πλευρά ένα πλαφόν της τάξης του 20%, δηλαδή το διπλάσιο της ποσότητας αερίου που δημοπρατεί σήμερα η ΔΕΠΑ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φάνηκε να ακούει με ενδιαφέρον την τεκμηρίωση της ελληνικής αποστολής, όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγο μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες ο κ. Ristori ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter σχόλιο στο οποίο μιλούσε για «θετική συζήτηση με την ελληνική αντιπροσωπεία... για εξελίξεις-κλειδιά στον τομέα της ενέργειας» με φωτογραφία από τη συνάντηση.
Κατά τη συζήτηση η ελληνική πλευρά ενημέρωσε και για το νέο σχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη όσον αφορά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, αλλά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προτίμησε να μη λάβει θέση.
Ως γνωστόν, ο κ. Σκουρλέτης ζητά να μεταφερθεί το προς πώληση πακέτο του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Υπεταμείο για αξιοποίηση, να διατηρήσει το δημόσιο τη συμμετοχή του στα ΕΛΠΕ και την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο.
ΔΕΗ-ΔΕΠΑ 
Mνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν χθες η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο ορισμένων νησιών καθώς και άλλων περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν από κοινού τη δυνατότητα παροχής συνδυασμένων ενεργειακών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο.
 
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου