Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ανατροπή και «Γκολ» στην Παράταση στο «Ντέρμπι» του ΔΕΣΦΑ

Μπορεί μία επιτροπή να βρει λύση μέσα σε ένα μήνα, για ένα θέμα που διαχειρίστηκε επί ενάμιση σχεδόν χρόνο το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας, με τα γνωστά αποτελέσματα (να βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου με το ένα πόδι εκτός οι επενδυτές της Socar);

Επίσης, μπορεί μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί από κυβερνητικό στέλεχος ως ευκαιριακός επενδυτής, που έχει βασικό μέλημα να αποχωρήσει από την πώληση χωρίς να καταβάλει το προβλεπόμενο τίμημα, να αποφασίσει τελικά να επιμείνει στην επένδυση;

Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και κυρίως στο κατά πόσο υπάρχει έδαφος για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Socar, για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως συμφωνήθηκε χθες στην "εποικοδομητική" και "ειλικρινή" συζήτηση που είχε ο ισχυρός άνδρας της ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Rovnag Abdullayev με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον υπουργό επικρατείας Α. Φλαμπουράρη.

Μάλιστα όπως σχολίαζαν χθες κύκλοι της αγοράς, το πρώτο θετικό μήνυμα από τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ακριβώς δε "σκοτώθηκε" το deal με τους Αζέρους, αλλά παρέμεινε ζωντανό. Πλέον το παιχνίδι για την ολοκλήρωση ή όχι της πώλησης θα παιχθεί στην παράταση, με αρκετές μάλιστα πιθανότητες να υπάρξει ανατροπή στην προδιαγεγραμμένη μέχρι χθες πορεία προς το ναυάγιο.

Η λύση βεβαίως θα πρέπει να βρεθεί μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα από την κοινή επιτροπή που θα συσταθεί ενώ σε πρώτη ανάγνωση, εκτός κάδρου των διεργασιών μένει ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και οι αποφάσεις που έλαβε το καλοκαίρι και οδήγησαν στην εμπλοκή θα ακυρωθούν.

Ποιο μπορεί να είναι ένα σενάριο απεμπλοκής ώστε τελικά να προχωρήσει η πώληση; Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση θα περιλαμβάνει τρεις παραμέτρους: Η πρώτη θα είναι η αποδοχή και από τις δύο πλευρές μιας σχετικά ήπιας αύξησης στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ της τάξης του 30-35%. Εν πολλοίς θα πρόκειται για μια λύση κοντά στις επιθυμίες της κυβέρνησης, η οποία εξαρχής ήθελε να αποφύγει υπέρογκες αυξήσεις. Αλλά και η πλευρά των Αζέρων ήταν ανοιχτή σε μια τέτοια συζήτηση υπό όρους.

Η δεύτερη παράμετρος που θα βελτιώσει σημαντικά τη θέση του νέου επενδυτή, θα είναι μια ουσιώδης αλλαγή στις αποδόσεις του ΔΕΣΦΑ προς τους μετόχους του. Εδώ θα έχουμε μια τροποποίηση που θα συνοδεύεται από μια σειρά ρυθμιστικών αποφάσεων της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Στην ουσία στη ΡΑΕ θα πάει ένα έτοιμο συμφωνημένο πακέτο προς έγκριση. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του μήνα.

Η τρίτη παράμετρος θα αφορά σε μία διακήρυξη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα επισημαίνει τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ως επενδυτή για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα υπάρχει μια ρητή δέσμευση ότι το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί για τη λειτουργία του ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει σταθερό και δε θα γίνει ξανά αντικείμενο αλλαγών, τροποποιήσεων και διαφοροποιήσεων.

Η "συνταγή" αυτή σε συνδυασμό με την επιθυμία των εμπλεκομένων αλλά και της Ε.Ε. για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να προχωρήσει η εγκατάσταση της ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας, πιθανότατα θα αποτελέσουν και τον καταλύτη ώστε να βρεθεί λύση στην τριετή εκκρεμότητα…

(από www.capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου