Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η Δούρου «φλερτάρει» με το... Ισραήλ για να γίνει η Φυλή πρότυπο πάρκο

Η Περιφερειάρχης βρέθηκε στο Πάρκο ανακύκλωσης Χιρίγια στο Τελ Αβίβ, το οποίο πριν δύο μήνες είχε επισκεφτεί αντιπροσωπεία του δήμου Φυλής και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας για την αξιοποίηση της Φυλής

Τις επισκέψεις στο Ισραήλ που μετέτρεψε σε πρότυπο πάρκο αναψυχής μία τοξική χωματερή, πυκνώνει η Περιφέρεια Αττικής, επιβεβαιώνοντας τις προτάσεις που επεξεργάζεται για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Φυλής. Χθες, η κυρία Ρένα Δούρου, βρέθηκε στο Πάρκο ανακύκλωσης Χιρίγια στο Τελ Αβίβ, το οποίο πριν δύο μήνες είχε επισκεφτεί αντιπροσωπεία του δήμου Φυλής και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας για την αξιοποίηση της Φυλής. Μάλιστα στις αρχές Νοεμβρίου, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να επισκεφτούν οι Ισραηλινοί τη χώρα μας, προκειμένου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Χθες, Τρίτη, η Περιφερειάρχης ξεναγήθηκε στον χώρο και τις εγκαταστάσεις του πάρκου που πλέον είναι μια αποκατεστημένη χωματερή με ένα πρότυπο πολυχώρο οικολογικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, στον οποίο λειτουργούν εγκαταστάσεις παραγωγής RDF και βιοαερίου για ενεργειακή τροφοδοσία εργοστασίων και νοικοκυριών.

Η κυρία Δούρου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί το καλό παράδειγμα της Χιρίγια. «Η επίσκεψη στο Πάρκο Χιρίγια εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ανταλλαγής καλών πρακτικών, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του νέου, οικολογικού και βιώσιμου, μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθούμε».

«Το παράδειγμα του τοξικού βουνού Χιρίγια μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης μεταξύ του δήμου Φυλής που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και του δήμου του Τελ Αβίβ με ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας αλλά και ανάπτυξη συνεργιών», έχει υποστηρίξει ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς.

Ο κ. Παππούς κάνει λόγο για ένα υποδειγματικό πάρκο στο οποίο περπατούν μητέρες με καρότσια ενώ στην είσοδο του χώρου υπάρχουν απορριμματοφόρα που μεταφέρουν απορρίμματα στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης.

Από το 1952 στην είσοδο της πόλης του Τέλ Αβίβ και ανάμεσα σε δυο ποταμούς αλλά και στις δυο πιο πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες με πάνω από ένα εκατομμύριο διερχόμενα αυτοκίνητα την ημέρα, λειτουργούσε ανεξέλεγκτη χωματερή, η οποία σφραγίστηκε το 1999. Ένα χρόνο πριν 16 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών κατέρρευσαν στην κοίτη του ποταμού Αγιαλόν. Η αδιέξοδη κατάσταση οδήγησε την κυβέρνηση σε συνεργασία με το δήμο του Τέλ Αβιβ με την συνδρομή των πολιτών. Προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αποκατάσταση της χωματερής και η απόφαση ελήφθηκε μετά από διαβούλευση με τον κόσμο. Ο δήμος του Τέλ Αβίβ σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα αποφάσισαν ο χώρος να παραμείνει ο ίδιος, η πρόσοψη να μην αλλάξει και όλες οι εργασίες να προχωρήσουν χωρίς να αλλοιωθεί στο ελάχιστον ο χαρακτήρας της περιοχής. Έτσι δημιουργήθηκε ένα πάρκο ανοιχτό στο κοινό με δεκάδες δράσεις καθημερινά. Σχολεία επισκέπτονται τον ειδικό χώρο εκπαίδευσης και οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς ανακύκλωσης, συναυλίες διοργανώνονται στην κορυφή του βουνού με θέα την πόλη ενώ στις εγκαταστάσεις πρόκειται να λειτουργήσει θέατρο 50.000 θέσεων.

Λίμνες και τροπικά φυτά

Υπάρχει χώρος αναψυχής σε έναν καταπράσινο λόφο όπου στο κέντρο του δεσπόζει μια υπέροχη τεχνητή λίμνη με ανακυκλούμενο νερό και τροπικά φυτά που ευδοκιμούν στην ευρύτερη περιοχή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν πρόσβαση στο πάρκο απλά για έναν περίπατο.

Σήμερα στο Χίριγια γίνεται διαλογή 3.000 τόνων οικιακών απορριμμάτων, 1.500 τόνων οικοδομικών υλικών και 250 τόνων οργανικής ύλης. Τα σκουπίδια μετατρέπονται σε καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρική ενέργεια, νερό άρδευσης, ακόμα και έπιπλα κήπου.
Πηγή protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου