Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας-Θράκης: Θερινό Σχολείο για τα Φ/Β σε Συνεργασία με Γαλλικούς Φορείς

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα και τα οφέλη που προσφέρουν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι το θέμα του θερινού σχολείου, που διοργανώνει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας (INES), της Ανώτατης Σχολής Μηχανικών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λιλ (ΗΕΙ), με τη συνδρομή του προγράμματος Erasmus.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ, Θανάσης Μητρόπουλος και η διευθύντρια του προγράμματος, Δρ. Ελένη Αποστολίδου, υπογράμμισαν πως πρόκειται για μια πιλοτική προσπάθεια του εκπαιδευτικού ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι τα φωτοβολταϊκά είναι μια τεχνολογία αιχμής, που βρίσκει ήδη πολύ μεγάλη απήχηση και η οποία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία και ιδιαίτερα αυτή των οργανικών ηλιακών κυψελών, οι οποίες υπόσχονται να παρέχουν ελαφριές και ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή και άκαμπτη τεχνολογία των ανόργανων κυψελών.

«Οι οργανικές ηλιακές κυψέλες, αντί για πυρίτιο, βασίζονται σε οργανικές χημικές ενώσεις (με βάση τον άνθρακα) και η κατασκευή τους προσομοιάζει με την εκτύπωση σε χαρτί. Προς το παρόν, οι οργανικές ηλιακές κυψέλες είναι σημαντικά λιγότερο αποδοτικές από τα παραδοσιακά πάνελ (1%-11% έναντι 15%-40%), αλλά έχει νόημα να τις χρησιμοποιούμε ακόμη και με τη μισή δυνατότητα απόδοσης, αφού μπορούν να παραχθούν στο 1/10 του κόστους», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος
Η κ. Αποστολίδου υπογράμμισε, ότι πρόκειται για μια τεχνολογία του μέλλοντος και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, οι κυψέλες μπορεί να έχουν μικρότερη απόδοση, όμως ως προς το κόστος σε σύγκριση με τα πάνελ της αγοράς, φτάνει το 1/10. Φυσικά, το θέμα της απόδοσης, χρόνο με το χρόνο θα βελτιώνεται, ώστε η τεχνολογία να είναι βιώσιμη. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σήμερα σε ερευνητικό στάδιο ήδη στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και την Ελλάδα, ενώ μόνο στη Γερμανία έχει μπει σε στάδιο παραγωγής».
Στο θερινό σχολείο έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή 25 άτομα από την Ευρώπη, (Ελλάδα, Βέλγιο και Ελβετία), αλλά και από χώρες της Β. Αφρικής, (Αίγυπτο, Αλγερία, Σουδάν).

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου