Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Βρυξέλλες Εγκρίνουν τον Βουλγαρικό Κόμβο Φυσικού Αερίου, η Μόσχα Αρνείται να τον Τροφοδοτήσει

Δεν θα επιτρέψουμε την παράκαμψη της Βουλγαρίας από τους αγωγούς φυσικού αερίου, είπε πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σε διεθνές επενδυτικό φόρουμ για το αγαπημένο του έργο υποδομής - το κομβικό σημείο διαμετακόμισης φυσικού αερίου στα βουλγαρικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Το έργο δεν είναι πολύ σαφές, αν και γίνονται συνεχώς αναφορές σ’ αυτό, ειδικά μετά την αποτυχία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream , πριν από δύο χρόνια, ο οποίος θα μετέφερε στην Βουλγαρία φυσικό αέριο από την Ρωσία, με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη. Στη συνέχεια, η Βουλγαρία, η οποία ήλπιζε σε σημαντικά έσοδα από τη διαμετακόμιση, αναγκάστηκε από τις Βρυξέλλες να κλείσει την πόρτα στην ρωσική Gazprom , διατηρώντας όμως τις φιλοδοξίες της, αν και βρίσκεται στο άκρο της ηπείρου και, πρακτικά, προμηθεύεται φυσικό αέριο μόνο από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.
Μεταφρασμένο σε απλή γλώσσα, κόμβος φυσικού αερίου σημαίνει κέντρο διανομής φυσικού αερίου που, κατ 'αρχάς, έχει κάτι να διανέμει, και, δεύτερον, παραλήπτες. Η Βουλγαρία, σήμερα, δεν έχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Δεν έχει φυσικό αέριο, ούτε και πελάτες που να επιθυμούν να προμηθευτούν ποσότητες από την Βουλγαρία. Αλλά οι ιδέες υπάρχουν και είναι, περισσότερο, στη σφαίρα των καλών προθέσεων χωρίς πρακτικά και εμφανή μέτρα για την εφαρμογή τους. Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να προέλθει από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Ελλάδα, την Τουρκία, κλπ., είναι πιθανό να ανακαλυφθούν και κοιτάσματα στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας. Ναι, έτσι είναι, όλα είναι δυνατά, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση όλα είναι εξαιρετικά αβέβαια και απρόβλεπτα όσον αφορά τις προθεσμίες για την εφαρμογή τους, ενώ, παράλληλα, το κέντρο διανομής φυσικού αερίου αναφέρεται ως κάτι που θα αρχίσει να χτίζεται, σχεδόν, το επόμενο έτος.
Οι Βρυξέλλες αρχικά αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τις φιλοδοξίες της Βουλγαρίας, αλλά ο ενθουσιασμός των αρχών στη Σόφια, απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, αποδείχτηκε πιο ισχυρός από τα λογικά επιχειρήματα και η Επιτροπή υποχρεώθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο και, ακόμη, υποσχέθηκε κάποια χρήματα για την πραγματοποίησή του. Τη Δευτέρα, στο φόρουμ, αυτό επιβεβαιώθηκε μπροστά σε δυνητικούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήρθαν για να πληροφορηθούν σχετικά με το τι προβλέπουν οι τέσσερις εκδοχές του βουλγαρικού σχεδίου για το κέντρο διανομής φυσικού αερίου, η αξία του οποίου θα φτάσει στα 1,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά την ίδια ημέρα φύσηξε από την μακρινή Ρωσία και πάλι ψυχρός αέρας. Ο Διευθυντής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, μετά από παρόμοιες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε, κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα, ότι η εταιρεία του δεν έχει καμία πρόθεση να προμηθεύει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο με υποβρύχιο αγωγό κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι Βρυξέλλες επιτρέπουν, αλλά η Μόσχα δεν θέλει. Σε αυτό το σημερινό τρίγωνο, για μια ακόμη φορά, η Σόφια έχει το ρόλο του ηττημένου. Αυτή τη φορά αλλάζουν οι ένοχοι. Την φορά αυτή, τα σχέδια της Σόφιας τα χαλά η Μόσχα και όχι οι Βρυξέλλες. Μια πιθανή τριμερής συνάντηση, για την πραγματοποίηση της οποίας μίλησε ο Μπόικο Μπορίσοφ, θα άλλαζε ίσως την κατάσταση. Οι πιθανότητες πραγματοποίησής της δεν είναι μεγάλες, από την στιγμή που η Gazprom αρνήθηκε να συμμετάσχει στο επενδυτικό φόρουμ των τελευταίων ημερών, επιδεικνύοντας, με τον τρόπο αυτό, την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος σε ότι αφορά τα βουλγαρικά σχέδια για το φυσικό αέριο, σχέδια τα οποία δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς την συμμετοχή της.

("Βουλγαρική Ραδιοφωνία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου