Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ρεύμα με 10,3 λεπτά θα παράγει το νέο θαλάσσιο αιολικό πάρκο της Δανίας


Ένα από τα φθηνότερα θαλάσσια αιολικά πάρκα του κόσμου ξεκίνησε την υλοποίησή του στις ακτές της Γιουτλάνδης στην Δανία, καθώς το συμβόλαιο της κατασκευάστριας Vattenfall προβλέπει τιμή μόλις 10,31 λεπτών ανά κιλοβατώρα για την παραγόμενη ενέργεια.
Όλα αυτά τη στιγμή που τα φθηνότερα αιολικά αυτού του είδους στη Βρετανία παράγουν ενέργεια έναντι 15,3 λεπτών. Κατ΄ επέκταση, το πάρκο Horns Rev 3 θεωρείται πολύ υποσχόμενο για το μέλλον των αιολικών και των ΑΠΕ εν γένει, οι οποιές καλούνται να ανταγωνιστούν στην ελεύθερη αγορά τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Δανίας, η χαμηλή τιμή του εν λόγω αιολικού θα εξοικονομήσει στους καταναλωτές της χώρας 295 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 11-12 χρόνια από την έναρξή του, περίοδο κατά την οποία το έργο θα λαμβάνει επιδοτήσεις. Στη συνέχεια, η παραγωγή θα πωλείται με βάση την τιμή της ευρύτερης αγοράς.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το εν λόγω πάρκο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2020, ενώ οι πρώτες ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν από το 2017. Η παραγωγή του θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 450.000 νοικοκυριών.

Πηγή  energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου