Στις διαφωνίες μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα και στον σκεπτικισμό της Ελλάδας αναφέρεται δημοσίευμα στο δελτίο κοινοτικής ενημέρωσης Europolitics με τίτλο «Ενεργειακή Ένωση: Πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο Συμβούλιο». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ήδη από την πρώτη συνάντηση, τα εθνικά συμφέροντα ήταν αυτά που αναδείχθηκαν και πως η Ελλάδα εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτική.
Συγκεκριμένα, σχολιάζει ότι οι υπουργοί Ενέργειας στήριξαν ευρέως τους στόχους και τις γενικές αρχές της Ενεργειακής Ένωσης, χωρίς ωστόσο να παραλείψουν να τονίσουν το συμφέρον των χωρών τους. Η Ελλάδα ήταν εκείνο το κράτος- μέλος που αντιτάχθηκε πιο έντονα από όλους στην Ενεργειακή Ένωση, αναφέρει το δημοσίευμα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους κύριους στόχους της στρατηγικής, αλλά εξέφρασε τον φόβο ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα θα καταφέρουν μόνο να αυξήσουν τις ανισότητες προς όφελος των πολυεθνικών και εις βάρος της κοινωνικής ασφάλειας.
Αναφορά στη στάση της Ελλάδας στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας κάνει επίσης δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver με τίτλο «Οι συνομιλίες για την ενεργειακή ένωση δείχνουν σημάδια επερχόμενων διαφωνιών». Το εν λόγω δημοσίευμα τονίζει την αντίθεση της Ελλάδας στην πρόταση περί παροχής πληροφοριών στις Βρυξέλλες όταν μια χώρα διαπραγματεύεται ένα συμβόλαιο (για το φυσικό αέριο) με μια χώρα μη μέλος της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τον φόβο του περί «γραφειοκρατικών εμποδίων». Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στο ότι ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα ενεργειακά σχέδια της ΕΕ θα αυξήσουν τις ανισότητες και θα ωφελήσουν τις «μεγάλες επιχειρήσεις» σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Και τα δύο δημοσιεύματα αναφέρονται στη στάση άλλων υπουργών Ενέργειας από την οποία προκύπτει ότι θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες. Όπως αναφέρεται ο Αυστριακός υπουργός τόνισε ότι «ο καθένας ερμηνεύει το έγγραφο της ενεργειακής ένωσης με τον δικό του τρόπο» και ανέδειξε το ακανθώδες ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, ζητώντας τη διευκρίνιση ότι η ενεργειακή ένωση δεν πρόκειται να προωθήσει την πυρηνική ενέργεια, όπως πολλές χώρες το επιθυμούν. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η Γερμανία, ο υπουργός της οποίας κατήγγειλε ότι «υπάρχουν χώρες της ΕΕ που επιθυμούν τη στήριξη της πυρηνικής ενέργειας με κρατικό χρήμα και με χρήμα του φορολογούμενου» κάτι που η Γερμανία αποκλείει, τονίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «ακριβή» και «επικίνδυνη».
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου