Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Υπερδιπλασιάστηκε Μέσα σε Ένα Χρόνο η Παραγωγή Ηλεκτρισμού Από Μεγάλα Φ/Β στις ΗΠΑ


Αύξηση πάνω από 100% σημείωσε στις ΗΠΑ η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας μέσα σε ένα χρόνο το 2014. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ), και τα οποία, μάλιστα, δε λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την παραγωγή από αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά είναι μεγαλύτερη.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης του ΕΙΑ για την παραγωγή ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ, η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά αυξήθηκε το 2014 κατά 102% σε σχέση με το 2013. Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με τις τάσεις στην ανάπτυξη των αιολικών, οδηγεί τους ειδικούς του κλάδου των ΑΠΕ να αισιοδοξούν ότι οι ΑΠΕ θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν το 14% του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής ως το τέλος του έτους. «Πρόκειται για ένα επίπεδο που ο ΕΙΑ, μόλις λίγα χρόνια πριν, προέβλεπε πως δεν θα ήταν εφικτό να επιτευχθεί πριν το 2040», τονίζει ο Ken Bossong, εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνητικού και εκπαιδευτικού οργανισμού SUN SAY Campaign, που δραστηριοποιείται στην προώθηση των ενεργειακά αειφόρων τεχνολογιών.
Συγκεκριμένα, ο EIA υπολογίζει ότι οι ΑΠΕ – συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών – παρήγαγαν περίπου το 14% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, με τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά να παράγουν το 0,45%, τα υδροηλεκτρικά το 6,32% και τα αιολικά το 4,44%). Η συνολική παραγωγή φωτοβολταϊκών, εντούτοις, είναι μεγαλύτερη, καθώς τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά εκτός δικτύου και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Χωρίς να συνοπολογιστούν τα υδροηλεκτρικά, το 2014 οι ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 11%, κυρίως χάρη στα φωτοβολταϊκά. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα στις ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι κατά 5,7%, από αιολικά κατά 8,3% και από γεωθερμία κατά 5,4%.

Αντίθετα, η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%, από πυρηνική ενέργεια κατά 1%, ενώ μειώθηκε κατά 0,3% η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο κατά 0,3% σε σχέση με το 2013. Συνολικά η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συμβατικές πηγές ενέργειας σημείωσε άνοδο μόλις 0,7%. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου