Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αποχωρεί από την Ελλάδα η Eldorado Gold εάν δεν Ανακληθεί η Απόφαση για τις Σκουριές


Ανάκληση της απόφασης του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έβαλε «φρένο» στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης της επένδυσης στη μονάδα εμπλουτισμού στις Σκουριές, και «δημιουργικό διάλογο με την κυβέρνηση» ζητεί η Eldorado Gold, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα.

«Η εταιρεία πιστεύει ότι η απόφαση του υπουργείου δεν έχει νομική βάση και θα υπερασπιστεί, εάν κριθεί απαραίτητο, τα νομικά δικαιώματά της, των υπαλλήλων και των μετόχων της», αναφέρει η ανακοίνωση της Eldorado Gold. Η εταιρεία στηρίζει την εκτίμησή της περί έλλειψης νομικής βάσης της απόφασης Λαφαζάνη στο γεγονός ότι αυτή δεν συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των μελετών που ανακάλεσε (αρχιτεκτονική ηλεκτρομηχανολογική μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού).


Ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή η ανάκληση των εγκρίσεων δεν έχει ουσιαστική επίδραση στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου στις Σκουριές και ότι η δραστηριότητα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Υπενθυμίζει δε ότι το σύνολο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) -η βασική περιβαλλοντική έγκριση των έργων σε Χαλκιδική και Βορειοανατολική Ελλάδα- έχει επικυρωθεί από τρεις διαφορετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Η ανακοίνωση περιέχει και μακροσκελή δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Πολ Ράιτ, μέσω της οποίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση σε ένα «δημιουργικό διάλογο» με την εταιρεία και όλους τους φορείς του έργου, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των επενδυτικών σχεδίων της Eldorado Gold στην Ελλάδα, στην περίπτωση που το υπουργείο δεν προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα σε ανάκληση της απόφασης. 



Ο ίδιος κάνει μια εκτενή αναφορά για τα οφέλη που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα επενδύσεις ύψους άνω των 450 εκατ. δολαρίων στη Χαλκιδική για την ελληνική οικονομία και τα σχέδια περαιτέρω επενδύσεων ύψους 310 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2015. «Δύο χιλιάδες άτομα εργάζονται άμεσα για εμάς και τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία της χώρας εν μέσω καιρών που είναι γεμάτοι προκλήσεις. Από το 2012 έχουμε επενδύσει περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια για την κατασκευή και ανάπτυξη των δύο μεταλλείων στην Ελλάδα, σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.



Όταν τα δύο αυτά μεταλλεία εγκαινιάσουν το στάδιο της εμπορικής παραγωγής, η Ελληνικός Χρυσός θα γίνει μια από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ελλάδα», αναφέρει στη δήλωσή του ο επικεφαλής της Eldorado Gold και συμπληρώνει: «Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν κατά βάση χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμές στους Έλληνες εταίρους, όπως οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών, οι συνεργάτες μας και η κυβέρνηση (η ελληνική Πολιτεία έχει εισπράξει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους από το 2012). 



Επομένως, τα οφέλη της επένδυσής μας είναι προφανή σε όλους. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπεύθυνη ανάπτυξη του έργου μας στην Ελλάδα και ανακοινώσαμε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 310 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα το 2015, που θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα».


Ωστόσο, καταλήγει πως «η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας -εάν δεν αναθεωρηθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος- ενδεχομένως να ωθήσει την Eldorado να επανεξετάσει τα επενδυτικά της πλάνα στην Ελλάδα. Η Eldorado, η Ελληνικός Χρυσός, οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα σωματεία εργαζομένων και οι εταίροι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τάσσονται υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας επιθυμούν να εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση».



Πηγή: Nomisma.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου