Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Κομισιόν: Η Gazprom Μπορεί να Χρησιμοποιήσει τον ΤΑΡ για Μεταφορά Ρωσικού Αερίου


Αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες, 5 Μαρτίου, ότι η Gazprom μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP) για να μεταφέρει φυσικό αέριο, αν η Μόσχα τελικά κατασκευάσει τον αγωγό «Τουρκικό Stream» και που θα προμηθεύει την Ελλάδα με φυσικό αέριο.
Την είδηση μεταδίδει το Euractiv.gr, επικαλούμενο δήλωση του Brendan Devlin, συμβούλου στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι απίθανο να εμφανιστεί άλλος μεγάλος αγωγός εκτός από το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επειδή «οι αγορές είναι πολύ μικρές» στην περιοχή. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο «Η μετά τον South Stream εποχή», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Martens.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αναφέρεται στις τρεις αγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του TAP, που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν προς την ΕΕ. Ο Αγωγός Νότιου Καυκάσου από το πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, ο αγωγός TANAP μέσω της Τουρκίας, και ο αγωγός TAP που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Αλβανίας και μέσω ενός υποθαλάσσιου τμήματος της Αδριατικής στην Ιταλία. Το πρώτο αέριο αναμένεται να εισρεύσουν μέσω του αγωγού Νοτίου Καυκάσου το 2019-2020. Επίσης, κάποιο τμήμα του αναμένεται να μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και βορειότερα.
Η Ρωσία πρόσφατα ακύρωσε το έργο του αγωγού South Stream που θα παρείχε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Αντί αυτού, η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον «Τουρκικό Stream», μεταφέροντας φυσικό αέριο προς την Τουρκία και, στη συνέχεια, σε ένα κομβικό σημείο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Όπως εξήγησε πρόσφατα ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Vladimir Chizhov, η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική. Αντί να κατασκευάζει αγωγούς, θα μεταφέρει φυσικό αέριο στα σύνορα της ΕΕ, από όπου οι πελάτες που θέλουν θα το παίρνουν.
Σε μια πρόσφατη εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Andrey Konoplyanik δήλωσε ότι η χώρα του πρόκειται να χρησιμοποιήσει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο προς όφελός της, αντί να διαμαρτύρεται γι ‘αυτό. σ’ ένα
Η Ρωσία δεν έχει καμία συμμετοχή στον TAP. Οι εταίροι του είναι η BP, η Statoil της Νορβηγίας, η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, η βελγική Fluxys, η ENAGAS της Ισπανίας και η AXPO με έδρα την Ελβετία.
Ερωτηθείς από την EurActiv εάν αυτό σημαίνει ότι ο South Stream θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον TAP για να μεταφέρει προς τη δύση μέρος του αερίου που θα προέρχεται μέσω του «Τουρκικού Stream», ο Devlin δήλωσε ότι ο TAP έχει μια πρόβλεψη για επέκταση κατά 50% σε περίπτωση που υπάρχει φορτωτής, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν.
Η αρχική χωρητικότητα του TAP θα είναι περίπου δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (bcm / y0, με τη δυνατότητα να επεκτείνει τη χωρητικότητά του έως και 20 bcm / y. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι ο «Τουρκικός Stream θα έχει ικανότητα 63 bcm / y.
«Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο αποστολέας, και δεν με νοιάζει αν είναι ρωσικό φυσικό αέριο, φυσικού αερίου της Λιβύης ή φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Η εσωτερική αγορά λειτουργεί έτσι. Αυτοί είναι οι κανόνες που έχουμε θεσπίσει για τη Ρωσία, ή για την Gazprom», δήλωσε ο Devlin.
«Και εφόσον απαιτούμε από αυτούς να εφαρμόσουν τους εν λόγω κανόνες, είναι ελεύθεροι και ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσουν αγωγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ίδια βάση. Στο ερώτημα αν μπορούν να χρησιμοποιούν ΤΑΡ, από μια κανονιστική και πολιτική άποψη, η απάντηση είναι ναι», πρόσθεσε.
Ωστόσο, διπλωμάτες είπαν στην EurActiv ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια η Ρωσία να ολοκληρώσει τον Τουρκικό Stream. Εν τω μεταξύ, το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τον αγωγό TAP θα έχει προτεραιότητα στην εξεύρεση πελατών, πολύ πριν φτάσει το ρωσικό φυσικό αέριο από τον ίδιο αγωγό.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου