Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Νόμο για τη Διαχείριση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων Ψήφισε η Κυπριακή Βουλή


Η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ψήφισε σε νόμο εναρμονιστικό νομοσχέδιο και κανονισμούς για τη διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων (Απόβλητα Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρικού Εξοπλισμού ΑΗΗΕ).

Υπερψήφισε τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, η οποία όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, που εξέτασε τα νομοθετήματα, προβλέπει την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για τυχόν τροποποιήσεις που θα επέλθουν στους κανονισμούς με υπουργικά διατάγματα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με το νόμο παραχωρούνται εξουσίες στους επιθεωρητές που διορίζονται δυνάμει του περί Αποβλήτων Νόμου, να προβαίνουν σε εξώδικη ρύθμιση οποιωνδήποτε αδικημάτων προκύπτουν κατά παράβαση των διατάξεων των κανονισμών που εκδόθηκαν δυνάμει του εν λόγω νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, με τους κανονισμούς καθορίζονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας μέσω της πρόληψης ή μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παραγωγής και της διαχείρισης ΑΗΗΕ, του περιορισμού των συνολικών επιπτώσεων της χρήσης των πόρων και της βελτίωσης της αποδοτικότητας της χρήσης των πόρων αυτών, τα οποία συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στους κανονισμούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρόνοιες που αφορούν :

Τις υποχρεώσεις των παραγωγών (κατασκευαστών, εισαγωγέων, αντιπροσώπων) οι οποίοι διαθέτουν για πρώτη φορά ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ΗΗΕ) στην αγορά, των Αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των διανομέων ΗΗΕ και των τεχνικών εγκατάστασης.
Τη συλλογή, διάθεση, μεταφορά, επεξεργασία και ανάκτηση ΑΗΗΕ.
Τους στόχους για τη συλλογή και ανάκτηση ΑΗΗΕ.
Τη δημιουργία συστημάτων διαχείρισης ΑΗΗΕ.
Την ενημέρωση των καταναλωτών.
Τη διοικητική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.
Την επιθεώρηση και παρακολούθηση των συστημάτων διαχείρισης ΑΗΗΕ, των παραγωγών ΗΗΕ, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των διανομέων ΗΗΕ και των τεχνικών εγκατάστασης ως προς την εφαρμογή των προτεινόμενων κανονισμών.

Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος δήλωσαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι λόγω της αύξησης του όγκου των ΑΗΗΕ που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια η σχετική κοινοτική νομοθεσία αναδιαμορφώθηκε, ώστε να καθοριστούν αυστηρότεροι στόχοι συλλογής ΑΗΗΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, από την 1η Ιανουαρίου 2016 ο στόχος συλλογής ΑΗΗΕ καθορίζεται στο 45% του πωλούμενου ΗΗΕ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 ο στόχος αυτός καθορίζεται στο 65% του πωλούμενου ΗΗΕ ή στο 85% των παραγόμενων ΑΗΗΕ.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι τα κράτη μέλη είχαν υποχρέωση να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της σχετικής Οδηγίας μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου 2014 και ενημέρωσε τη Βουλή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη παράβασης του κοινοτικού κεκτημένου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία την καλούσε όπως συμμορφωθεί μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. 


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου