Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Συζητήθηκε Σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ η Συνταγματικότητα του ΕΤΜΕΑΡ


Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητά του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την τελική απόφασή της.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια προσφυγές κατοίκων και εμπορικών εταιριών
που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013. Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης και για τους αυτοπαραγωγούς υψηλής τάσης.

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση μετά την έκδοση δυο αποφάσεων του Β´ Τμήματος οι οποίες έκριναν ότι το επίμαχο ειδικό τέλος αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν κρίνει ότι το ΕΤΜΕΑΡ «δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους» γιατί δεν αποτελεί ειδική αντιπαροχή, αλλά «αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του νόμου 2773/1999» με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Έτσι, σύμφωνα με το Β΄ Τμήμα, ο νόμος 4001/2011 ο οποίος αφενός, αναθέτει στον υπουργό ΠΕΚΑ να ορίσει τη μεθοδολογία διαμόρφωσης του ύψους του ΕΤΜΑΕΡ και αφετέρου, παρέχει εξουσιοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να καθορίσει το συντελεστή χρέωσης ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ευθέως αντίθετος στο άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό του Συντάγματος καθορίζει την έννοια του φόρου και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτός να επιβληθεί.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου