Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Βουλγαρία και Westinghouse Συνεχίζουν τις Διαπραγματεύσεις για τον 7ο Αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι


Η Βουλγαρία συνεχίζει τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των διανομέων ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, αναφορικά με τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την αμερικάνικη εταιρεία Westinghouse για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα τύπου ΑΡ 1000 στη μελλοντική 7 εβδομάδα του πυρηνικού σταθμού "Κοζλοντούι". Ο αντιδραστήρας θα κοστίσει περίπου 4,7 δις €, ενώ η συνολική τιμή των εγκαταστάσεων θα είναι γύρω στα 6,9 δις € βάση των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δυο πλευρές πέρσι.
Ο Αζίς Νταγκ, αντιπρόεδρος της Westinghouse, επισκέφτηκε τη Σόφια για το συνέδριο "Ενεργειακή ασφάλεια και πρόσβαση μέσω ενεργειακής διαφοροποίησης" και σχολίασε τον εκσυγχρονισμό του 5ου και του 6ου αντιδραστήρα του σταθμού "Κοζλοντούι".
"Η αποκατάσταση των δυο αντιδραστήρων του "Κοζλοντούι" κόστισε 89 εκ. € που δόθηκαν από την αμερικάνικηExport-Import Bank η οποία ελπίζουμε να χρηματοδοτήσει και τις εργασίες στο 7ο αντιδραστήρα. Όσο για τα έσοδα από την πώληση ρεύματος, τα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να φτάσουν τα 11,1 δις € και να αναζωογονήσουν την βουλγάρικη οικονομία".
Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια για την Τουρκία. Κατά τους ειδήμονες της Westinghouse αυτό δεν θα αλλάξει παρά την ανοικοδόμηση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων βάση ρώσικου σχεδίου στην γειτονική μας χώρα γιατί εισάγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 53.3 δις € το χρόνο.
Η πραγματοποίηση του 7ου αντιδραστήρα θα ανοίξει 20.000 νέες θέσεις εργασίας στην Βορειοδυτική Βουλγαρία και αναμένεται να ελαττώσει την ανεργία κατά 4%, αλλά και να κρατήσει το εργατικό δυναμικό στη χώρα μας. Η βασική τιμή για το ρεύμα που θα παράγουμε τα επόμενα 60 χρόνια θα συμπεριλαμβάνει τα έξοδα για την κατασκευή, για τα καύσιμα και την συντήρηση και θα ανέρχεται στα 67 € την μεγαβατώρα. Τώρα η ενέργεια που παράγεται από το Κοζλοντούι πωλείται για 30 € την μεγαβατώρα και η τιμή είναι χαμηλή λόγω της παλαιότητας των εγκαταστάσεων.
Η δέσμευση της Westinghouse είναι να διαθέσει και να συναρμολογήσει τον αντιδραστήρα ο οποίος να μείνει στην ιδιοκτησία του κράτους και του εργοστασίου. Ο πρωθυπουργός ελπίζει η αμερικάνικη εταιρεία να συμμετάσχει στο πρότζεκτ με επενδύσεις, ενώ ο Μάικλ Κέρστ, αντιπρόεδρος της Westinghouse για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα γιατί παρά τη σύσταση ομάδας εργασίας οι γνώμες διίστανται.
Οι τελεσίδικες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν ως το 2018-19 και υπό αυτές τις συνθήκες το εργοστάσιο θα αρχίσει να λειτουργεί γύρω στο 2025. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου