Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

PwC: Παρίας της Ευρώπης η Ελλάδα στο Περιβάλλον


Η Ελλάδα  εμφανίζει την μεγαλύτερη βιολογική ποικιλομορφία σε όλη την Ευρώπη που είναι κομβικής σημασίας για την αγροτική παραγωγή, την υδατοκαλλιέργεια, την ιχθυοκαλλιέργεια και τον τουρισμό σημειώνει έκθεση της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Pricewaterhoose Coopers για τον τομέα του περιβάλλοντος το διάστημα 2014-2020.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας, η Ελλάδα του 2015 αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων ύδατος και βιοποικιλότητας.  Πρόκειται για δυσκολίες, όπως αναφέρει η PwC, που οφείλονται στην αποτυχία της εφαρμογής περιβαλλοντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιήσει όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.



Η δύσκολη αυτή κατάσταση, που έχει διογκωθεί λόγω της κρίσης παρότι προϋπήρχε αυτής,  φανερώνει ένα χάσμα διακυβέρνησης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με την PwC.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί την νούμερο ένα προτεραιότητα για την Ελλάδα που βρίσκεται πολύ πίσω, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όσον αφορά την εφαρμογή των όρων της πολιτικής συνοχής 2014-2020 που προβλέπουν την υιοθέτηση προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων.  Η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την PwC, πρέπει να είναι άμεση, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επίπεδο προόδου στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων: το 80% των σκουπιδιών θάβεται, μόλις 16% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται και 2% αυτών κομποστοποιείται, με τα μεγέθη αυτά να αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την PwC, παρά την ορισμένη πρόοδο που καταγράφεται ως προς το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών και την επιβολή προστίμων από την Κομισιόν, έως το τέλος του 2014 περίπου 39 ανεξέλεγκτοι χώροι ταφής εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε λειτουργία. Ταυτόχρονα, 245 πρώην χώροι ταφής που δεν έχουν αποκατασταθεί εξακολουθούν να απειλούν τα τοπικά οικοσυστήματα.

Η έκθεση εντοπίζει ορισμένα «καλά παραδείγματα διαχείρισης απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο που στηρίζονται σε ιδιωτική χρηματοδότηση και θέτουν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως το έργο ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) που έχει αναλάβει η κοινοπραξία Άκτωρ-Ηλέκτωρ.

(www.capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου