Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η Ρωσία Ανοίγει τον Δρόμο στην Κίνα για τον Έλεγχο Στρατηγικών Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων


Σε αλλαγή της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τον πλειοψηφικό έλεγχο στρατηγικής σημασίας κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από ξένους επενδυτές και ειδικότερα τους Κινέζους, δείχνει να οδεύει η Ρωσία.
Μέχρι σήμερα, η Μόσχα σχηματίζει συμμαχίες (κοινοπραξίες) με ξένες εταιρείες προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές που είναι πολύ δύσκολο να γίνει εξόρυξη υπό τις συμβατικές μεθόδους.
Ταυτόχρονα, είναι πολύ προσεκτική και διατηρεί τον οικονομικό έλεγχο (ποσοστό άνω του 50%) σε όλα τα ενεργειακά πεδία, τα οποία άλλωστε αποτελούν το βασικό πυρήνα της ρωσικής οικονομίας
Λόγω των πιέσεων που υφίσταται από τις δυτικές κυρώσεις, ίσως τώρα να αλλάξει στάση, σε ό,τι αφορά τις κινεζικές εταιρείες.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, είπε την προηγούμενη εβδομάδα (27 Φεβρουαρίου), σε ομιλία του στο Krasnoyarsk Economic Forum, στη Σιβηρία, ότι το Κρεμλίνο είναι ανοικτό στην «εμβάθυνση» των κινεζικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.
«Αν υπάρξει αίτημα από την Κίνα (για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου σε στρατηγικής σημασίας ενεργειακά πεδία), θα το εξετάσουμε σοβαρά», είπε.
Μόνη εξαίρεση, όπως ανέφερε, είναι τα κοιτάσματα στην Αρκτική.
«Έχουμε στρατηγική συνεργασία με την Κίνα και τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονται ταχύτερα απ' ότι προηγουμένως», υπογράμμισε.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου