Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Κύπρος: Στο Εδώλιο του Κατηγορουμένου ο Πρώην Πρόεδρος ΡΑΕΚ και ΔΕΦΑ


Οδηγίες για απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας του πρώην πρόεδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) και πρώην προέδρου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Κώστα Ιωάννου, έδωσε χθες η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας.
Συγκατηγορούμενοί του στο ίδιο κατηγορητήριο είναι η Ρωσίδα επιχειρηματίας Ιρίνα Μπίκοβα και η εταιρεία της «Πανοράμα Ιβέντς» που είναι εγγεγραμμένη στις Σεϋχέλλες. Μαζί κατηγορείται και ο στενός συγγενής του Κώστα Ιωάννου, Ανδρέας Χάγιαννης, επιχειρηματίας από τη Λεμεσό.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, δεκασμός δημόσιου λειτουργού (Ιωάννου), κατάχρηση εξουσίας, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, κλοπή από τη ΡΑΕΚ, απαίτηση περιουσίας από δημόσιο λειτουργό, συγκάλυψη κερδών από παράνομες πράξεις κ.ά.

Ήδη το κατηγορητήριο είναι έτοιμο και σήμερα ή αύριο αναμένεται να καταχωρηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο θα καλέσει τους κατηγορούμενους για να τους ανακοινώσει την ημερομηνία της δικής τους στο Κακουργιοδικείο και παράλληλα να θέσει όρους για την παρουσία τους τη συγκεκριμένη ημέρα στη δίκη.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (από το 2013) την Αστυνομία, που με επιμονή και υπομονή κατάφερε να μαζέψει το αναγκαίο μαρτυρικό υλικό, για να σχηματιστεί ποινικός φάκελος για τους κατηγορούμενους. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι έρευνες επεκτάθηκαν εκτός Κύπρου και έφτασαν μέχρι τη Ρωσία και άλλες χώρες, όπου υπήρχαν διασυνδέσεις του Κώστα Ιωάννου, σχετικά με την αδειοδότηση κατασκευής και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.
Η υπόθεση, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται ο Κώστας Ιωάννου και οι συγκατηγορούμενοί του, χρονολογείται από το 2009, όταν ο Ιωάννου ήταν πρόεδρος της ΡΑΕΚ και παράλληλα διευθυντής δύο ιδιωτικών εταιρειών, κάτι που ήταν αντίθετο με τη θέση του ως δημόσιος λειτουργός. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, η εγγραφή των εταιρειών του έγινε με ψευδείς δηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια των μελετών για παραχώρηση άδειας σε ρωσική εταιρεία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαρί (περίοδος κατά την οποία ο κατηγορούμενος εκτελούσε χρέη πρόεδρου της ΡΑΕΚ) χρησιμοποιήθηκε ως μεσάζων ο συγκατηγορούμενός του, Ανδρέας Χάγιαννης. Ο τελευταίος φέρεται να είχε προσεγγιστεί από Ρώσο που ενεργούσε για συμπατριώτη του μεγαλοεπιχειρηματία και συμφώνησαν γραπτώς για εγγραφή στην Κύπρο εταιρείας που θα παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια.
Η άδεια για τη συγκεκριμένη εταιρεία θα παραχωρείτο από τον Κώστα Ιωάννου. Μετά από λίγο καιρό, σύμφωνα με μαρτυρίες που κατέχει η Αστυνομία, άρχισαν να εμβάζονται χρήματα στους λογαριασμούς του προέδρου της ΡΑΕΚ. Το συνολικό ποσό που είχε κατατεθεί, όπως αναφέρουν οι αστυνομικές πληροφορίες, ξεπερνά τις €50.000 και φέρεται να μεταφέρθηκε με οδηγίες του στα Τσάνελ Άιλαντς, στον λογαριασμό της μιας από τις εταιρείες του.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ο Ανδρέας Χάγιαννης ενέγραψε εταιρεία στην Κύπρο εκ μέρους του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία, οπότε και άρχισαν οι διαδικασίες για έκδοση άδειας. Μάλιστα, ο Χάγιαννης επισκέφθηκε τη Μόσχα για να εξετάσει την αξιοπιστία του Ρώσου που ενδιαφερόταν να επενδύσει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ένα ποσό €16.000 κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του Κώστα Ιωάννου προερχόμενο από την «Πανοράμα Ιβέντς», η οποία είναι εταιρεία ρωσικών συμφερόντων και εγγεγραμμένη στις Σεϋχέλλες.
Η άδεια για τη ρωσική εταιρεία για κατασκευή ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, για τη λειτουργία του και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, δόθηκε τελικά στις 7 Αυγούστου 2009 από τη ΡΑΕΚ, μετά την επίσκεψη Ιωάννου στη Ρωσία.
Στοιχεία για καταβολή αμοιβών
Στον τεράστιο όγκο του μαρτυρικού υλικού που συνέλεξε η Αστυνομία -σύμφωνα πάντοτε με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε- περιλαμβάνονται και στοιχεία από ηλεκτρονική αλληλογραφία, όπου ανάμεσα σε άλλα, γίνεται λόγος για καταβολή αμοιβών σχετικά με την εξασφάλιση της άδειας για παραγωγή ηλεκτρισμού από τη ρωσική εταιρεία.
Στο μεταξύ, έγιναν συναντήσεις των δύο πλευρών με σκοπό τον συντονισμό τους ώστε να μεταπωληθεί η άδεια σε άλλους επενδυτές. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, οι μετοχές
της ρωσικής εταιρείας πωλήθηκαν το 2012 σε άλλη ρωσική εταιρεία για €19.000.000.
Παύθηκε από το Υπουργικό
Ο Κώστας Ιωάννου διορίστηκε πρόεδρος της ΡΑΕΚ από τις 21 Ιανουαρίου 2004 ώς τις 31 Οκτωβρίου 2009. Ακολούθως, διορίστηκε στις 2 Νοεμβρίου 2010 πρόεδρος της ΔΕΦΑ και παύθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 10 Απριλίου 2013, μετά τις αποκαλύψεις για ανάμειξή του στην υπόθεση της εξασφάλισης άδειας στη ρωσική εταιρεία για κατασκευή και λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Μαρί και στη συνέχεια στη μεταπώληση της άδειας σε άλλη ρωσική εταιρεία.
Σημειώνεται πως η παύση του Ιωάννου από την προεδρία της ΔΕΦΑ αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν υπόδειξης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Σε σχετικό του σχόλιο, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ασχοληθεί με την υπόθεση Ιωάννου αυτεπάγγελτα και προσκόμισε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγγραφο με κατάθεση γεγονότων.
 
(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου