Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΗΕ: Ανησυχία για Νέο Έλλειμμα στο Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ


Την ανησυχία της για ενδεχόμενη νέα αύξηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ εκφράζει η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΗΕ), σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Θ. Λαμπριανίδη.
Η επιστολή αφορά ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φορείς επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων να αιτηθούν την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής τους στις ευεργετικές διατάξεις του ν.3299/2004 και να ενταχθούν στην κατηγορία Χ.Ε της Υποπαραγράφου ΙΓ.1 του ν. 4254/2014.


Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Λαμπριανίδη,
με την εν λόγω ανακοίνωση, δίνεται η δυνατότητα σε φορείς επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων να αιτηθούν την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής τους στις ευεργετικές διατάξεις του ν.3299/2004 και να ενταχθούν στην κατηγορία Χ.Ε της Υποπαραγράφου ΙΓ.1 του ν. 4254/2014.
Οι βασικές αρχές στο σκεπτικό του ν.4254, με βάση και την αιτιολογική έκθεση, ήταν η διασφάλιση ασφαλούς και ¨φθηνής¨ ηλεκτρικής ενέργειας,η αντιμετώπιση του συσσωρευμένου χρέους του Ειδικού Λογαριασμού του ν 2773/1999 (εφεξής ΕΛΑΠΕ), η διασφάλιση βιωσιμότητας του χωρίς την δημιουργία ελλειμμάτων σε μακροχρόνια βάση και η προστασία των καταναλωτών από υπέρμετρες αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Εκπομπής Αερίων Ρύπων. Παράλληλα προβλέπεται, στην εν λόγω ανακοίνωση, ότι οι ευεργετηθέντες από τις διατάξεις του ν.3299/2004 εφόσον επιλέξουν την ανάκληση της απόφασης υπαγωγής τους και εκδοθεί η σχετική απόφαση αυτομάτως θα ενταχθούν στις αυξημένες τιμές Χ.Ε τις οποίες επιφυλάσσει ο ν.4254/2014. Ως φυσικό επακόλουθο αυτού προκύπτει η αύξηση των εκροών του ΕΛΑΠΕ και η ανάγκη αύξησης των εισροών ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τυχόν νέου ελλείμματος.  
Το πλήθος των αιτήσεων ανάκλησης οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές θα ορίσουν το μέγεθος των πρόσθετων απαιτούμενων πόρων οι οποίοι θα πρέπει να νομοθετηθούν για να καλύψουν το τυχόν νέο έλλειμμα. Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:
Ποιο είναι το προ υπολογιζόμενο ποσό πόρων του ν.3299/2004, το οποίο στοχεύει να εξοικονομηθεί με την εν λόγω απόφαση;
Έχει προβλεφθεί ότι η εξοικονόμηση των πόρων αυτών, θα δημιουργήσει έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ το οποίο κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν;
Έχει προβλεφθεί ο μηχανισμός ο οποίος θα χρηματοδοτήσει το τυχόν νέο έλλειμμα;
Υπήρξε ενημέρωση των αρμοδίων φορέων Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ΛΑΓΗΕ για την δυσμενή προοπτική δημιουργίας νέου ελλείμματος στον ΕΛΑΠΕ και ποια ήταν η θέση τους;
Θα παρακαλούσαμε για την άμεση τοποθέτηση σας στα προαναφερόμενα καθώς οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά έχουν ήδη πληρώσει πολύ ακριβά με τους ν.4093/2012, ν.4152/2013 και με τον ν.4254/2014 προγενέστερες ανάλογες πολιτικές αποφάσεις.
Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι, η διασφάλιση της ισορροπημένης λογιστικής κατάστασης και η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ συνιστούν επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος για την επίτευξη των νομικά δεσμευτικών στόχων του 2020.
Με εκτίμηση 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας»

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου