Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινά ο Πόλεμος της Αρκτικής


Δεν είναι λίγοι οι εμπειρογνώμονες που θεωρούν ότι το επόμενο καυτό σημείο του πλανήτη θα είναι η Αρκτική. Αιτία; Λόγω της υποχώρησης των πολικών πάγων, η Αρκτική γίνεται όλο και πιο προσιτή για εξερεύνηση και διέλευση.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη της Αρκτικής, η εξέλιξη αυτή προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες, από τις προηγουμένως μη διαθέσιμες ναυτιλιακές διαδρομές μέχρι τους ως τώρα ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους. Είναι γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν πως κάτω από τους πάγους κρύβεται ένα μεγάλος πλούτος πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι γεωλόγοι του αμερικανικού οργανισμού US Geological Survey εκτιμούν από την πλευρά τους ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει το 15% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι στην Αρκτική βρίσκεται το 20%-25% των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου (δηλαδή πάνω από 10 δισ. τόνους ισοδύναμου καυσίμου).
Το σίγουρο είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας καθιστά τα αποθέματα αυτά προσβάσιμα, καθώς έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι πολικοί πάγοι. Μάλιστα, μέσα από τους λιωμένους πάγους αναδύονται ...νησιά. Πρόσφατα, ο ρωσικός Βόρειος Στόλος της Αρκτικής, σε συνεργασία με την Υδρογραφική Υπηρεσία του ρωσικού ναυτικού εντόπισαν εννέα νέα νησιά, επτά ακρωτήρια και πέντε νέους κόλπους. Με τα νέα δεδομένα, η ρωσική επικράτεια «επεκτείνεται» κατά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια περιοχή ίση με πέντε πριγκηπάτα του Μονακό!
Τα υποθαλάσσια αυτά κοιτάσματα της Αρκτικής διεκδικούν βάση διεθνών συμβάσεων και συνθηκών η Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Νορβηγία, καθώς σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παράκτια κράτη έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια.
Μία επίσης αιτία είναι ότι το σπάσιμο των πάγων μπορεί να επηρεάσει και τις διαδρομές του διεθνούς εμπορίου, καθώς μειώνονται οι αποστάσεις για τις μεταφορές από την Κίνα προς την Δύση. Νέοι δίαυλοι διαμετακόμισης σε όλη την κορυφή του κόσμου υπόσχονται να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων των φορτηγών πλοίων μέχρι και στο μισό σε σύγκριση με το παραδοσιακό ταξίδι Ανατολής - Δύσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Τρεις νέες αρκτικές ναυτιλιακές διαδρομές αναδύονται: Κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσίας, ακριβώς απέναντι από τον Βόρειο Πόλο, και μέσω τού Αρκτικού Καναδά (γνωστή ως το Βορειοδυτικό Πέρασμα). Μέχρι το 2030, οι συνθήκες πλήρους πλεύσης στις ανοικτές θάλασσες -που ορίζονται ως κάλυψη πάγου λιγότερο από 10%- αναμένεται να εμφανίζονται για σύντομα χρονικά διαστήματα ενός ή δύο μηνών, κορυφωμένων γύρω στον Σεπτέμβριο. Γύρω από αυτά τα χρονικά διαστήματα θα είναι περίοδοι διάρκειας έως πέντε εβδομάδες, όταν ο πάγος θα καλύπτει από 10% ως 40% της επιφάνειας του νερού.
Καθώς οι χώρες αρχίζουν να βασίζονται στις θαλάσσιες διαδρομές στην Αρκτική, αυτές οι περίοδοι, επίσης, θα παρουσιάζουν αυξημένη εμπορική κίνηση.
 
Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου