Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Αυξάνει η Βουλγαρία την Κρατική Εγγύηση για τον IGB - Πιθανόν στις Αρχές του ΄16 Έτοιμος ο Αγωγός με τη Ρουμανία


Η Βουλγαρία σχεδιάζει την αύξηση της κρατικής εγγύησης για τον αγωγό διασύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα, γνωστό και ως IGB, κατά 30 εκατ. ευρώ, συνολικά στα 110 εκατ. ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της γείτονος εχθές , Πέμπτη .
Εξάλλου, η Υπουργός Ενέργειας Τεμένουζκα Πέτκοβα, μιλώντας στο 4ο EUSoutheast Europe Summit, στη Σόφια, τόνισε ότι η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα σε ένα μήνα καθώς εκκρεμεί η διευθέτηση μιας σειράς τεχνικών λεπτομερειών, η οποία θα διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Ρουμανίας ίσως να είναι έτοιμος στις αρχές του 2016, προσθέτοντας ότι απομένει η ολοκλήρωση του τμήματος 2 χλμ. του αγωγού που περνά στο υπέδαφος του πυθμένα του Δούναβη.
Ο αγωγός, γνωστός και ως IBR, θα συνδέει το ρουμανικό χωριό της Comasca με το Marten, της βόρειας Βουλγαρίας, διερχόμενος κάτω από τον ποταμό Δούναβη. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει και την κατασκευή υπέργειου αγωγού μήκους 15,4 χλμ. στη βουλγαρική επικράτεια και άλλων 7,5 χλμ. επί ρουμανικού εδάφους.
Ας σημειωθεί ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και ΙGB βρέθηκε στο επίκεντρο των σημερινών κατ’ ιδίαν συναντήσεων του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χοκστάιν και την Βούλγαρο ομόλογο του, Τεμένουζκα Πέτκοβα, προχθές, Τετάρτη, στην Αθήνα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου