Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

«Καμπανάκι» Σιλουάνοφ για τα Aποθεματικά της Ρωσίας


Ανησυχία για την ευρωστία της ρωσικής οικονομίας προκαλούν οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον της άνω βουλής, είπε πως υπάρχει κίνδυνος το Αποθεματικό Ταμείο να εξαντληθεί παντελώς το 2016 αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο κ. Σιλουάνοφ είπε πως αν οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν γύρω στα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή λίγο χαμηλότερα των 50 δολαρίων το βαρέλι, και η ισοτιμία του δολαρίου παραμείνει αμετάβλητη, τότε ο υπάρχει ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός να εμφανίσει υστέρηση εσόδων ύψους 900 δις. ρουβλίων (14,14 δις. δολαρίων).

Το Αποθεματικό Ταμείο της Ρωσίας συγκεντρώνει έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τόσο από την παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο και από τα πετρελαϊκά προϊόντα. Μέχρι τώρα είναι το βασικό «εργαλείο» που χρησιμοποιείται για να καλυφθούν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό που έχουν προκληθεί από τις τιμές του πετρελαίου.
Την 1η Οκτωβρίου, το Ταμείο είχε 4,67 τρις. ρούβλια (70,51 δις. δολάρια), ενώ στις αρχές του μήνα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε γνωστοποιήσει ότι ξόδεψε 402,2 δις. ρούβλια (6 δις. δολάρια) από το Αποθεματικό Ταμείο για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο –ποσό διπλάσιο από αυτό που δαπανήθηκε συνολικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
« Ο όγκος των αποθεμάτων το 2015 θα μειωθεί κατά περίπου 2,6 τρις. ρούβλια (40,85 δις. δολάρια) –πάνω από το ήμισυ», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι το 2016 είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα μπορούμε να δαπανούμε τα αποθέματά μας με αυτόν τον τρόπο. Μετά δεν θα μας έχουν μείνει και πολλά αποθέματα».
«Αν οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, και οι τρέχουσα τιμή για το ρωσικό αργό πετρέλαιο είναι γύρω στα 44 δολάρια το βαρέλι και η ισοτιμία του ρουβλίου είναι στα περίπου 62 ρούβλια ανά δολάριο, μπορούμε να δούμε μια υστέρηση του προϋπολογισμού κατά 900 δις. ρούβλια. Πραγματικά αντιμετωπίζουμε τέτοια ρίσκα», συμπλήρωσε.

Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου