Η IGI Poseidon είναι έτοιμη να υπογράψει έως τα τέλη Νοεμβρίου την τελική επενδυτική απόφαση ( FID) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας ( IGB), όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων & Διευθυντής Δραστηριοτήτων Προμήθειας Αερίου της ΔΕΠΑ Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος.
Η IGI Poseidon 50-50 κοινοπραξία της ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison IGI Poseidon.
Ο κ. Καραγιαννάκος, ο οποίος συμμετείχε σε οικονομικό συνέδριο στη Σόφια, δήλωσε, εξάλλου, ότι η κατασκευή του IGB θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. Ο αγωγός μήκους 182 χλμ. θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγορά της Βουλγαρίας, με αναμενόμενο κόστος 220 εκατ. ευρώ, με αρχική δυναμικότητα μεταφοράς τα 3 bcm ετησίως με μέγιστο τα 5 bcm. Ο IGB σχεδιάζεται να συνδεθεί με τον ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας, Ελλάδος και Αλβανίας προς την Ευρώπη.
Αν και τον περασμένο Μάρτιο, το βουλγαρικό Υπουργείο Ενέργειας είχε δηλώσει ότι η FID θα υπεγράφετο ως τα τέλη Μαΐου, «nδιαδικασία επιβραδύνθηκε λόγω συνομιλιών για τα έγγραφα των συμβάσεων, αλλά τώρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε στο SeeNews στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Καραγιαννάκος.
Ο IGB αποτελεί βασικό τμήμα του «Κάθετου Διαδρόμου» ( Vertical Corridor) που θα συνδέει τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Μέρος της χρηματοδότησης – 45 εκατ. ευρώ –προήλθε από την ΕΕ υπό μορφήν επιδότησης, σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννάκο .
«Διερευνούμε, επίσης, διάφορες επιλογές συγχρηματοδότησης με τράπεζες και θεσμούς όπως η EBRD [Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης] και η EIB [Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων]. Με την EBRD έχουμε συνεργασία επί της διαδικασίας και βρισκόμαστε σε συνομιλίες», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της ΔΕΠΑ μιλώντας στο SeeNews .
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα η Βουλγαρία εισάγει περί το 90% του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία μέσω αγωγού, ο οποίος διέρχεται από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Συνεπώς, ο IGB, εφ’ όσον υλοποιηθεί και συνδεθεί με τον ΤΑΡ, που αποτελεί μέρος του «Νοτίου Διαδρόμου» φυσικού αερίου της ΕΕ, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα ενεργειακής απεξάρτησης της Σόφιας από τη Μόσχα.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου