Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Αλάσκα: Ομοσπονδιακές και Πολιτειακές Αρχές Σταματούν την Έγερση Απαιτήσεων για το Δυστύχημα του Exxon Valdez


Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ και η Πολιτεία της Αλάσκα ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τις απαιτήσεις σε βάρος της ExxonMobil για επιπλέον αποζημιώσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος ύψους 92 εκατ. δολ. σε σχέση με το δυστύχημα του Exxon Valdez το 1989 και την πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε τις ακτές της Αλάσκας.

Μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες νομικής διαμάχης με την πετρελαϊκή, χθες, Πέμπτη, στο ίδιο δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Αλάσκας Άνκορατζ, όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης, ο ίδιος δικαστής, ο Russel Holland, άκουσε τους δικηγόρους να λένε ότι η Πολιτεία και οι Ομοσπονδιακές αρχές δεν έχουν πλέον λόγο να αντιδικούν με τον πετρελαϊκό γίγαντα για την πετρελαιοκηλίδα του 1989.

Το 1989 το πετρελαιοφόρο τάνκερ Exxon Valdez προσάραξε στις ακτές της Αλάσκας προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα από 260.000 βαρέλια πετρελαίου. Το δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο σε χιλιάδες πουλιά, θαλάσσιες ενυδρίδες και φώκιες στην περιοχή. Η ExxonMobil, μετά από συμβιβασμό, το 1991 συμφώνησε να καταβάλει στην κυβέρνηση πρόστιμο ύψους 125 εκατ. δολ. και επιπλέον 900 εκατ. δολ. για την αποκατάσταση της πανίδας και χλωρίδας, καθώς και τον καθαρισμό 2.414 χλμ. ακτογραμμής που μολύνθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα.
Οι όροι του συμβιβασμού προέβλεπαν ότι η κυβέρνηση μπορούσε να ξαναρχίσει τις προσφυγές ώστε να επιδιώξει περαιτέρω αποζημιώσεις για απομεινάρια από την πετρελαιοκηλίδα. Οι ομοσπονδιακές αρχές και η Πολιτείας της Αλάσκας, βάσει αυτού του όρου, το 2006 απαίτησαν από την ExxonMobil άλλα 92 εκατ. δολ. για την υποστήριξη του σχεδίου αποκατάστασης.
Ωστόσο, νέες μελέτες που ολοκληρώθηκαν έκτοτε δείχνουν ότι οι πληθυσμοί από πάπιες και θαλάσσιες ενυδρίδες έχουν αποκατασταθεί, γεγονός που οδήγησε τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές να δηλώσουν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξουν τον φάκελο της υπόθεσης και να ζητήσουν νέες αποζημιώσεις.
Ο συνήγορος του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, John Cruden, δήλωσε ότι διατήρησαν επιτυχώς το δικαίωμα της κυβέρνησης να διεκδικήσει αποκατάσταση των ζημιών και να συνεχίσει την έρευνα «ως το λογικό της τέλος».
Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας της Αλάσκας, Craig Richards, δήλωσε ότι η απόφαση για τερματισμό της αξίωσης εκ μέρους των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών δεν θα κλείσει το θέμα με τα απομεινάρια της πετρελαιοκηλίδας. Μετά το δυστύχημα του 1989 έχει συσταθεί ειδικό διαχειριστικό συμβούλιο που ακόμη διαθέτει 200 εκατ. δολ. για να συνεχίσει τις εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην περιοχή.
Από την πλευρά της η ExxonMobil αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου