Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

IEA: Στην Κίνα το 40% της Νέας Εγκατεστημένης Ισχύος ΑΠΕ ως το 2020




Οι ΑΠΕ θα αποτελούν την επόμενη πενταετία τη μεγαλύτερη πηγή της αύξησης της ηλεκτροπαραγωγής, ιδίως χάρη στις αναδυόμενες οικονομίες, τονίζει ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά ΑΠΕ. Η έκθεση αναφέρει ότι οι ΑΠΕ ως το 2020 θα αυξήσουν το μερίδιό τους στην ηλεκτροπαραγωγή στο 26%, ενώ ως τότε θα έχουν προσθέσει 700 GW εγκατεστημένης ισχύος σε όλο τον κόσμο.
Πρωταγωνίστρια στην μελλοντική μελλοντική ανάπτυξη των ΑΠΕ το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, θα είναι η Κίνα, όπου, ως το 2020, θα εγκατασταθεί το 40% της νέας ισχύος και θα πραγματοποιηθεί το ένα τρίτο των νέων επενδύσεων στον κλάδο.

«Οι ΑΠΕ πρόκειται να πάρουν την κρίσιμη πρωτιά όσον αφορά την αύξηση στην παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό δε σημαίνει καθόλου πως είναι ώρα για εφησυχασμό», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης Medium- Term Renewable Energy Market Report 2015 ( MTRMR) στην συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας του G20 στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως τόνισε, «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφαιρέσουν τα ερωτηματικά στις ΑΠΕ αν θέλουμε οι τεχνολογίες αυτές να εκδιπλώσουν όλο το δυναμικό τους, και να βάλουν το ενεργειακό μας σύστημα σε ένα πιο ασφαλές και βιώσιμο μονοπάτι». Την ίδια στιγμή, αρκετές χώρες στην Ευρώπη περιέκοψαν τα τελευταία χρόνια την στήριξή τους προς τις ΑΠΕ προχώρησαν ακόμα και σε αναδρομικές μειώσεις των επιδοτήσεων. Ο ΙΕΑ αναφέρει ως παραδείγματα την Ισπανία, η οποία εγκατέστησε μόλις 27 Μ W το 2013, αλλά και τη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε περικοπές, που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2016.
Σύμφωνα με την έκθεση, το μερίδιο των ΑΠΕ θα εκτιναχθεί από το 23% το 2013 σε πάνω από 26% το 2020, μεταβολή ραγδαία για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ως τότε το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ θα είναι υψηλότερο από τη συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Η έκθεση σημειώνει, εξάλλου, ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ έχει μειωθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου λόγω της τεχνολογικής προόδου, των βελτιωμένων όρων χρηματοδότησης και της επέκτασης της αξιοποίησης νέων αγορών με καλύτερους πόρους. Σε διάφορες περιοχές του κόσμου (Βραζιλία, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Ινδία, Νότια Αφρική) οι τιμές των μακροχρόνιων συμβολαίων έχουν μειωθεί με συνέπεια να υπάρχει πλέον η προοπτική να κάνουμε το «άλμα» προς ένα νέο παράδειγμα κυρίως με βάση την όλο και πιο συμφέρουσα, από πλευράς κόστους, ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτό ισχύει κυρίως για την υποσαχάρια Αφρική.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου