To φθηνό φυσικό αέριο και η προοπτική των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρισμού από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν αναθερμάνει τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις εταιρείες να δραστηριοποιούνται όλο και πιο έντονα, ενώ νέες εταιρείες ετοιμάζονται να εισέλθουν στο παιχνίδι, όπως π.χ. τα ΕΛΤΑ, ακόμα και ο ΟΤΕ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες κ.ά.
Τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων στην αγορά έχει φθάσει στο 5,7% με τρεις καθετοποιημένες εταιρείες, την «Ηρων», την «Elpedison» και την «Protergia» να έχουν το 4,7%, με μερίδια 1,9%, 1,6% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ στο υπόλοιπο 1% δραστηριοποιούνται μικρότεροι προμηθευτές, όπως η Green, η Watt+Volt, η Voltera και η NPG.
Το μερίδιο των ιδιωτικών εταιρειών, που μετά την αρνητική εμπειρία των Energa και Hellas Power είχε πέσει γύρω στο 3%, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος, όπως δείχνουν οι δυναμικές διαφημιστικές καμπάνιες των τελευταίων μηνών.
Πέρα από την πτώση των τιμών του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου μετά την κατάρρευση του πετρελαίου και της συρρίκνωσης της ζήτησης, το καταλυτικό βήμα είναι οι αναμενόμενες δημοπρασίες ηλεκτρισμού στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ. Μία ποσότητα από τη φθηνή ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ, ενέργεια που προέρχεται από τις λιγνιτικές μονάδες, θα δημοπρατηθεί. Δικαίωμα αγοράς θα έχουν οι εταιρείες προμήθειας.
Το σχέδιο για τις δημοπρασίες βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας από τη ΡΑΕ. Σε πρώτη φάση οι ποσότητες ηλεκτρισμού που θα δημοπρατηθούν θα είναι περιορισμένες, από 300-500 MW. Θα είναι ένα είδος market test για να φανεί πώς λειτουργεί στην πράξη ο νέος θεσμός και αργότερα θα βγουν μεγαλύτερες ποσότητες. Το μέτρο εντάσσεται στη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ -και της όποιας εταιρείας- στη χονδρική και τη λιανική στο 50% της αγοράς ως το 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί δεσμευτικές ως προς τον χρόνο εφαρμογής τις αναφορές της συμφωνίας με τους δανειστές για μείωση του μερίδιου της ΔΕΗ κατά 25% σε πρώτη φάση, εκτιμώντας ότι αρκούν η σταδιακή μείωση και η επίτευξη του στόχου για το 2020.
Μάλιστα, μέσω των δημοπρασιών θεωρεί ότι μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Ωστόσο ένα από τα προβλήματα που δεν έχει λυθεί - και καθυστερεί τις δημοπρασίες- είναι η τιμή εκκίνησης, με τους εναλλακτικούς πάροχους να πιέζουν για όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές και τη ΔΕΗ να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από την κάλυψη του κόστους παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος. Στη φάση αυτή η ΡΑΕ επεξεργάζεται τη μεθοδολογία καθορισμού της τιμής εκκίνησης.
(Πηγή: Ημερησία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου