Χρυσές δουλειές στην διαχείριση απορριμμάτων προαναγγέλλει η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, εκτιμώντας ότι για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων είναι απαραίτητη η συμβολή των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Είναι η πρώτη φορά που η υπουργός μετά τις διαδοχικές συναντήσεις της με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, μιλάει ανοιχτά για συνεργασία με τους ιδιώτες στην κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης αποβλήτων, τονίζοντας την ανάγκη τα νέα έργα να γίνουν με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία και χωρίς μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος διαχείρισης ανά περιοχή.
Όπως αναφέρει για την υλοποίηση των έργων θα επιστρατευτούν τα πρότυπα των συμβάσεων παραχώρησης και οι ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα).
Πρώτα στη Δυτική Μακεδονία
Ήδη η πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας με τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών προϋπολογισμού περί τα 100 εκατ. ευρώ και έπονται και άλλα.
Συνεργάτες της υπουργού μιλούν για έργα συνολικής αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν το σύνολο της χώρας με στόχο την μείωση των αποβλήτων που θα φτάνουν για ταφή, τη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης και την παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα που αποτελεί μια νέα μεγάλη μπίζνα.
Μιλώντας χθες στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης, η κυρία Μπιρμπίλη έθιξε και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που καθυστερούν την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης των αποβλήτων
Όπως είπε, οι αντιδράσεις του κόσμου πολλές φορές δεν σχετίζονται με επιστημονικά δεδομένα και περιβαλλοντικούς λόγους αλλά είναι στη λογική «μακριά από την αυλή μου». «Οι πολίτες ανησυχούν κατά πόσο οι εγκαταστάσεις αυτές θα γίνουν όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί» είπε και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει επαρκής και συνεχή ενημέρωση των πολιτών.
Η υπουργός, ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τέλη του έτους το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού για την διαχείριση των αποβλήτων ενώ προανήγγειλε και διορθωτικές πινελιές στον περιφερειακό σχεδιασμό της Πελοποννήσου.
Στους βασικούς άξονες θα είναι η θεσμοθέτηση σχεδίων μείωσης αποβλήτων, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις μπαταρίες και τα αδρανή υλικά καθώς και η βελτίωση του συστήματος ανακύκλωσης για την οποία έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή σχετικό νομοσχέδιο.
Πηγή protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου