Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα τη δεκαετία 2000-2009, αναφέρει ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα, είναι μια μονάδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και παρουσιάζουν τάση αύξησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Με 8,7 τόνους CO2 ανά κεφαλή, ξεπερνάμε τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία (5,2 τόνοι), η Γαλλία (6 τόνοι) και η Ιταλία (7,4 τόνοι). Η ίδια κατάταξη καταγράφεται από τη σύγκριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).
Είναι το αποτέλεσμα των περιορισμένων προσπαθειών στην Ελλάδα για το περιβάλλον, αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση.
Η χώρα διαθέτει για περιβαλλοντικές δράσεις λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ.
Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανγκελ Γκουρία, ο οποίος πρότεινε να προχωρήσει η Ελλάδα στη θέσπιση πράσινης φορολογίας, για να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων.
Ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζοντας ότι αν δε θεσπιστούν νέοι φόροι, δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για να φθάσουν στο 20% του ενεργειακού δυναμικού της χώρας, μέχρι το 2020.
Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολής πράσινων φόρων.
Η υπουργός στην ομιλία της, έδωσε έμφαση στη δημιουργία πράσινου ταμείου, με πόρους από περιβαλλοντικά πρόστιμα, στις διαχείριση των υγρών αποβλήτων, για την οποία η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και προανήγγειλε την ενοποίηση των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε μια, για να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Στην εν λόγω έκθεση γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένες παραμέτρους του περιβάλλοντος, όπως:
Στα δάση που καλύπτουν το 30% της επιφάνειας της χώρας, παρά τις πυρκαγιές. Σημειώνεται δε ότι το 2007, που αφανίστηκε το ελατόδασος της Πάρνηθας, ήταν η χειρότερη περίοδος πυρκαγιών στη χώρα. Από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν εκδηλωθεί 3.000 συμβάντα.
Επίσης, στη διαχείριση των υδατικών πόρων, με ειδική αναφορά στην εκτροπή του Αχελώου που χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενο έργο.Πηγή econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου