Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αποστολή στη Σουηδία για Μορφές Ενέργειας

Εξαιρετικά χρήσιμη, τόσο από πλευράς ενημέρωσης όσο και επαφών, μπορεί να χαρακτηρισθεί η αποστολή του Επιμελητηρίου Κιλκίς στη Σουηδία στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo Da Vinci με θέμα «Εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Ήταν ένα δεκαπενθήμερο πλήρες από πλευράς επισκέψεων, σεμιναρίων και επαφών με κύριο αντικείμενο τις μορφές ενέργειας που χρησιμοποιεί η ανεπτυγμένη χώρα του Βορρά. Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν κρίνονται από τα μέλη της αποστολής ως πολύτιμες.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 10 Μαρτίου στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (τμήμα τεχνολογίας ενέργειας) όπου από τους ειδικούς του ινστιτούτου έγινε πλήρης ενημέρωση για τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί η χώρα (πυρηνική, υδροηλεκτρική, ανανεώσιμες) και ακολούθησε συνάντηση στο Επιμελητήριο της Στοκχόλμης στο οποίο την ελληνική αποστολή, υποδέχθηκαν και ενημέρωσαν ο α' αντιπρόεδρος και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης.

Η αποστολή του Επιμελητηρίου Κιλκίς είχε την ευκαιρία επίσης να διαπιστώσει την εφαρμογή των μορφών της εναλλακτικής ενέργειας στην πράξη

Κατά την επίσκεψή της στον πρότυπο οικισμό Hamarby, κατασκευασμένο με τις τελευταίες προδιαγραφές εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας στον οποίο γίνεται πλήρης εφαρμογή της λεγόμενης «βιώσιμης πολεοδομίας» όπου βιοκλιματική τεχνολογία, φωτοβολταϊκά, πάνελ για ηλιακή ενέργεια και ανεμογεννήτριες συνυπάρχουν σε όλο το μεγαλείο τους.

Ακολούθησε η επίσκεψη στη Σουηδική Αρχή Ενέργειας με εκτενή παρουσίαση των συστημάτων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας και τους τρόπους μετατροπής της σε θερμική και ηλεκτρική, ενώ ιδιαίτερες εντυπώσεις αποκόμισε η αποστολή από την επίσκεψή της στο πυρηνικό εργοστάσιο Vattenfall το οποίο, σημειωτέον, κτίσθηκε το 1909.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Σουηδικό Συνέδριο Ενέργειας με ταυτόχρονη επίσκεψη στην έκθεση ενέργειας και στην περιοχή όπου ξεκίνησε η κατασκευή των λεγόμενων «παθητικών σπιτιών», κατοικιών δηλαδή φιλικών προς το περιβάλλον με ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Πηγή naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου