Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΗΠΑ: Το Ρεύμα του Κόλπου δεν έχει επιβραδυνθεί

Κανένα σημάδι επιβράδυνσης δεν έχει δώσει το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream), το θερμό ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην τελευταία έκδοση του Geophysical Research Letters. Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε μετρήσεις που έγιναν από δορυφορικές παρατηρήσεις και δεδομένα (θερμοκρασία, αλατότητα) από περίπου 3.000 σημαντήρες δείχνει ότι η κυκλοφορία στο νότιο Ατλαντικό, η οποία περιλαμβάνει το Ρεύμα του Κόλπου δεν έχει επιβραδυνθεί.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία κλιματικά μοντέλα που προβλέπουν την επιβράδυνση των ρευμάτων του Ατλαντικού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και επομένως της αύξησης του όγκου του γλυκού νερού στον ωκεανό. Όπως σημειώνει ο Τζος Γουίλις, ένας ωκεανογράφος της NASA και βασικός συντάκτης της μελέτης, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη επιβράδυνσης της κυκλοφορίας στο Νότιο Ατλαντικό. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η μικρή αύξηση της ταχύτητας των ρευμάτων από το 1993 συμπίπτει με ένα φυσικό κύκλο πολυδεκατούς θέρμανσης και ψύξης του Ατλαντικού (πολυδεκαετής ταλάντωση του Ατλαντικού)».

Χωρίς το Ρεύμα του Κόλπου το κλίμα στην Ευρώπη, στην Βόρεια Αμερική και στην Αφρική θα ήταν πολύ πιο κρύο. Ωκεανογράφοι και κλιματολόγοι πιθανολογούν ότι η ταχεία ψύξη των περιοχών αυτών πριν από 12.000 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική εισροή γλυκού νερού από την τήξη των παγετώνων η οποία μετέβαλλε την αλατότητα του ωκεανού και μείωσε την ταχύτητα της κίνησης των ρευμάτων του ωκεανού μειώνοντας τον όγκο του ζεστού νερού που μεταφέρεται στο Βόρειο Ατλαντικό.

Πηγή agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου