Μία σημαντική αλλαγή πλεύσης στα ισχύοντα σε σχέση με την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην χώρα μας σημειώνεται με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που πρόκειται να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη.
Και αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο παίρνει πάνω του όχι μόνο την αδειοδοτική διαδικασία αλλά και την εκπόνηση των μελετών για την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές που το ίδιο θα επιλέξει.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκύπτει με σαφήνεια από το άρθρο 6 του νόμου για την ενίσχυση των ΑΠΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι “οι εκ του νόμου απαιτούμενες μελέτες και σχετικές άδειες εκπονούνται και εκδίδονται αντιστοίχως από τα υπουργεία Π.Ε.Κ.Α. και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας”.
Από το ίδιο νομοσχέδιο προκύπτει ότι μετά την εκπόνηση μελετών, το Δημόσιο βγάζει διαγωνισμό για συγκεκριμένες περιοχές και δέχεται προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή αιολικών πάρκων.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των ομίλων που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για αδειοδότηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ιberdrola –Ρόκας, ΓΕΚ/Τέρνα, Φειδάκης, Jasper, Yorke) κ.α. και οι οποίοι έχουν ήδη, φυσικά, εκπονήσει μελέτες για τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, όπως άλλωστε προβλεπόταν μέχρι τώρα και όπως συμβαίνει και με τα χερσαία αιολικά πάρκα.
Και αυτό γιατί πέραν του ότι αχρηστεύεται η όλη προεργασία που έχει γίνει εδώ και χρόνια και βρίσκονται, πια, στον αέρα επενδυτικοί σχεδιασμοί ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που παραπέμπουν σε έργα ισχύος της τάξης των 4.000 μεγαβάτ, η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων σχετίζεται πλέον με μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.
Επιχειρηματικοί κύκλοι αναφέρουν στο protothema.gr ότι στην Αγγλία, όπου και εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μοντέλο, απαιτήθηκαν περί τα 7 χρόνια για να δημιουργηθεί το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο με την διαδικασία να τρέχει από το Δημόσιο.
Επιφυλάξεις στη συγκεκριμένη ρύθμιση φέρεται να έχουν εκδηλώσει τόσο η ΡΑΕ όσο και η Ελληνική Ένωση Επιστημόνων Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) η οποία μάλιστα θεωρεί ότι για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την πολιτική ηγεσία περί ανάπτυξης των ΑΠΕ (λ.χ. η κατά 40% κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην χώρα) απαιτείται η εγκατάσταση και λειτουργία μεγάλης κλίμακας αιολικών πάρκων στην χώρα μας.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος που ρωτήθηκε σχετικά από το protothema gr. ανέφερε ότι στόχος της ρύθμισης είναι να μπει υπάρξει τάξη και αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη των σχεδίων τα οποία, άλλωστε, δεν έχουν έως τώρα προχωρήσει. Και ως επιτυχημένο μοντέλο το οποίο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Ελλάδα αναφέρεται αυτό της Πορτογαλίας.
Δεν απέκλεισε, τέλος, η ίδια πηγή να υπάρξει, τελικά, μία μεταβατική διάταξη η οποία θα μεριμνά για τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις, καθώς αναγνωρίζεται ότι πρόκειται περί σχεδίων με σημαντικά οφέλη και για την απασχόληση σε περιοχές όπως ο Έβρος, η Λήμνος, η Εύβοια, το Ιόνιο Πέλαγος.
“Άλλωστε, το υπουργείο έχει δείξει το ενδιαφέρον τους τιμολογώντας με μεγαλύτερη τιμή την παραγόμενη από off shore αιολικά πάρκα ενέργεια και, συγκεκριμένα, με 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 88 ευρώ για τα χερσαία αιολικά”, καταλήγει η ίδια πηγή.
Πηγή protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου