Τους τελευταίους μήνες οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή δέχονται δριμύτατη κριτική από τα ΜΜΕ και τους μπλόγκερ, που τους κατηγορούν ότι αποκρύπτουν στοιχεία, συγκαλύπτουν λάθη και προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές των διαφωνούντων. Τα στοιχεία εις βάρος τους πολλαπλασιάζονται και πολλοί ειδικοί αντιλαμβάνονται ότι αντιμετωπίζουν μία ισχυρότατη κρίση εμπιστοσύνης. Προσπαθώντας να αντιστρέψουν το κλίμα, παραδέχονται τα λάθη τους, συζητούν με τους επικριτές τους, δημοσιοποιούν τα στοιχεία που διαθέτουν και γενικότερα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν.
Ομως, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο από τα πανεπιστήμια Γέιλ και Τζορτζ Μέισον έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι «ανέκδοτο» ή επιστημονική συνωμοσία διπλασιάστηκε από το 2008 και φτάνει το 16%. Το 13% πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα φυσικών παραγόντων.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς Βρετανίας και ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα που διαθέτουν σχετικά με τις θερμοκρασίες και να τα δημοσιοποιήσουν (τουλάχιστον οι Βρετανοί αυτό θα κάνουν). Επίσης, δύο πανεπιστήμια ερευνούν ενδελεχώς την εργασία των σημαντικότερων ειδικών για το κλίμα για να διαπιστώσουν κατά πόσον ευθύνονται για τη δυσπιστία της κοινής γνώμης στα επιστημονικά. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών θα δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που λέγεται κλίμα. Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες οφείλουν να εμφανίζουν αποδείξεις για κάθε τους διαπίστωση, ενώ οι πολέμιοι μπορούν να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους χωρίς να πρέπει να αποδείξουν τίποτα. Καμιά επιστημονική επιτροπή σε όλο τον κόσμο δεν βρίσκεται σε δεινότερη θέση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα του ΟΗΕ. Πολλοί, μάλιστα, ζητούν τη διάλυσή της και τη ριζική αλλαγή της.
Πηγή kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου