Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ενεργειακή θωράκιση κτιρίων: λεπτομέρειες για τις επιδοτήσεις

Με νέα κουφώματα, διπλά τζάμια, μονωτικές βαφές και νέους καυστήρες θα μπορούν να εξοπλίσουν από τον Μάιο τα παλιά τους σπίτια (τριακονταετίας) οι Έλληνες, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο αναμένεται το νομοσχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, δηλαδή το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» που περιλαμβάνει επιδότηση ως 50% για «πράσινες» επισκευές σε περίπου 30.000 παλαιά κτίρια που αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 νοικοκυριά και σχεδόν 400.000 άτομα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, για να επιδοτηθεί ένα κτίριο πρέπει να έχει οικοδομική άδεια που να έχει εκδοθεί πριν από τον Ιούλιο του 1979 και να ανήκει σε ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος

Ωστόσο, με άλλες ρυθμίσεις ακόμη και όσοι διαθέτουν εισοδήματα και δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα μπορούν μέσω της χρηματοδότησης από τρίτους (ΧΑΚ) να κάνουν τις ίδιες εργασίες, επίσης χωρίς να πληρώσουν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υποχρεωτικές εργασίες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι η θερμομόνωση στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών με διπλά θερμομονωτικά και κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά, καθώς και η βαφή των επιφανειών με μονωτικά χρώματα.

Επίσης υποχρεωτική είναι και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με φωτοβολταϊκό.

Αντίθετα, προαιρετικές είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των εργασιών, υπολογίζεται ότι για την αντικατάσταση ενός καυστήρα και λέβητα πετρελαίου με έναν σύγχρονο χρειάζονται μέχρι 4.000 ευρώ, ενώ η εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού πάνελ ενός κιλοβάτ κοστίζει 4.500-6.500 ευρώ και η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα φτάνει τα 1.000 ευρώ για δυναμικότητα 150 λίτρων.

Εκτός αυτού, η θερμομόνωση στην ταράτσα του σπιτιού κοστίζει 40-70 ευρώ το τετραγωνικό, τα διπλά τζάμια υπολογίζονται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό, τα μονωτικά κουφώματα μαζί με την εγκατάσταση 200-250 ευρώ το τετραγωνικό και η στεγανοποίηση των ανοιγμάτων στα παράθυρα 15-30 ευρώ το τετραγωνικό.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο κόστος των συνολικών μετασκευών δεν μπορεί να υπερβεί τις 120.000 ευρώ.

Πηγή econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου