Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Διαγωνισμός κόμικς με θέμα «Αποστολή Νερό»

Μεγάλο διαγωνισμό για την ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο των κόμικς διοργανώνουν ο εταιρείες «Coca-Cola Τρία Έψιλον» και «Coca-Cola Hellas», με στόχο τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα και την ευαισθητοποίηση των νέων για το πρόβλημα της λειψυδρίας.


Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος υπεύθυνης διαχείρισης υδάτινων πόρων, «Αποστολή Νερό», και αφορά νέους δημιουργούς από 22 έως 30 ετών.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σχετικά με τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας αλλά και η δημιουργική απεικόνιση του προβλήματος της λειψυδρίας μέσα από τα μάτια των νέων Δημιουργών.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δημιουργήσουν μία ιστορία κόμικς σχετικά με το Νερό, με πληροφορίες που μπορούν να πάρουν μέσα από το διαδραστικό portal www.apostolinero.gr. Το portal περιλαμβάνει στοιχεία για όλες τις δράσεις του προγράμματος «Αποστολή Νερό» αλλά και για τις γενικότερες πρωτοβουλίες σε θέματα υδάτινων πόρων στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα έργα τους μέχρι τις 16 Απριλίου 2010. Η διαδικασία συμμετοχής θα γίνει μέσα από το portal www.apostolinero.gr, με online ψηφοφορία για το κοινό, ενώ ο τελικός νικητής θα αναδειχθεί από κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από σημαντικά πρόσωπα του χώρου των τεχνών. Ο νικητής θα κερδίσει ένα συμβόλαιο συνεργασίας για την παραγωγή των ιστοριών comic του προγράμματος «Αποστολή Νερό», ένα Laptop macbook PRO 15’’ και ένα design Pad.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό»

To Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα, (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) στο πλαίσιο της δέσμευσής του για υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης, ξεκίνησε το 2006 το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζόμενων και όλων των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Με σύνθημα «Νοιάσου για το νερό», το πρόγραμμα προτρέπει:

-να μάθουμε περισσότερα για το μοναδικό αυτό αγαθό

-να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του για τη Ζώη στον πλανήτη

-να ενημερωθούμε για πρακτικούς τρόπους περιορισμού της αλόγιστης κατανάλωσης.

-να αλλάξουμε νοοτροπία σχετικά με την καθημερινή χρήση του.

Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» υλοποιείται με την υποστήριξη του Μεσογειακού Σκέλους της Διεθνούς Σύμπραξης για το Νερό (GWP: Global Water Partnership – Mediterranean Division ).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

-Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε Μ.Μ.Ε. (Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και Έντυπος Τύπος)

-Διανομή πάνω από 800.000 Ενημερωτικών Εντύπων

-Καμπάνια Ενημέρωσης σε συνεργαζόμενους φορείς, ενώσεις και οργανισμούς μέσω της χρήσης του διαδικτύου

-Δημιουργία ειδικού portal στο Ιnternet (www.apostolinero.gr)

-Υποστήριξη και συμμετοχή σε συνέδρια που στόχο έχουν την ανάδειξη και ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη-σωστής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων. Το 2009 υποστήριξε το Συμπόσιο για το Νερό, μία πρωτοβουλία του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

-Καθαρισμός σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την εθελοντική συμμετοχή μαθητών, δασκάλων και εργαζομένων της εταιρίας, τα 2 τελευταία έτη της λίμνης Κερκίνης, ενός από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας μας.

Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων

Το 2009, η «Αποστολή Νερό» ολοκλήρωσε ένα σημαντικό πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων για την άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας σε νησιά των Κυκλάδων, το οποίο προέβλεπε την εγκατάσταση υδατοσυλλεκτών και την ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των όμβριων υδάτων που συλλέγονται για πολλαπλές χρήσεις.

Η συλλογή όμβριων υδάτων είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή βρόχινου νερού από τις στέγες και επιφάνειες χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές –όπως δοχεία- ή τεχνικές περισσότερο σύνθετες, όπως στέρνες ή υπόγεια φράγματα. Αυτές οι τεχνικές έχουν τις ρίζες τους σε πρακτικές αρχαίων πολιτισμών (Ελλάδα, Βόρεια Αφρική) και ακόμη και σήμερα αποτελούν πηγές πόσιμου νερού σε αγροτικές περιοχές.

Η αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών συλλογής και διαχείρισης υδάτων που έχουν παραμεριστεί και αντικατασταθεί από σύγχρονες τεχνικές –μερικές φορές λιγότερο βιώσιμες/αειφόρες- είναι μία σίγουρη κίνηση προς την καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στα πλαίσια αυτά, η συλλογή όμβριων υδάτων είναι μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική.

Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει και συστήματα συλλογής Βρόχινων Υδάτων σε νησιά των Κυκλάδων, το οποίο εκτός από την εγκατάσταση των συστημάτων περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τοπικούς τεχνίτες, δασκάλους και μαθητές των νησιών. Υποστηρίζει το διάλογο για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα μέσα από συμμετοχή σε συνέδρια, fora, ειδικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην εγκατάσταση δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 200 m3 με τη χρήση των οποίων αναμένεται να εξοικονομηθούν ετησίως 290 m3 νερού. Από το έργο θα επωφεληθούν άμεσα 500 περίπου κάτοικοι των τριών νησιών με την κάλυψη ποικίλων αναγκών τους σε νερό (π.χ. νερό για οικιακή χρήση και άρδευση αλλά και πόσιμο στην περιοχή της Σύρου). Το γεγονός ότι η μέση ετήσια βροχόπτωση στην περιοχή των Κυκλάδων δεν ξεπερνά τα 300-400 mm, καταδεικνύει τη σημασία της όλης πρωτοβουλίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή Βάρη της Σύρου το νερό, μέσα από κατάλληλη επεξεργασία, θα μετατρέπεται σε πόσιμο και θα βρίσκεται στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής.

Σημαντική παράμετρος του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση 38 τοπικών τεχνιτών, διαφόρων ειδικοτήτων στην κατασκευή και συντήρηση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα προσδόθηκε στην εκπαιδευτική διάσταση. Με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών ως προς τη σωστή διαχείριση του νερού, ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση 206 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και 83 καθηγητών –των νησιών των Κυκλάδων που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα- με τη χρήση ειδικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τον τίτλο «Το Δώρο της Βροχής», ειδικά ανεπτυγμένου για τις ανάγκες του προγράμματος.

Πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου