Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Τα δάση «επιτίθενται» στο κλίμα

Τα ελληνικά δάση ή, καλύτερα, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Οι ωκεανοί και τα δάση αποτελούν τις βασικές χοάνες - αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μπλοκάροντας φυσικά το βασικό αέριο που ευθύνεται για τις κλιματικές αλλαγές. Ωστόσο, σχεδόν τα μισά δάση της Ελλάδας δεν απορροφούν αλλά εκπέμπουν το αέριο λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, όπως σημείωσε ο κ. Χαρ. Πέτσικος, ειδικός εμπειρογνώμονας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα «Τα ελληνικά δάση και η κλιματική αλλαγή». Οπως σημείωσε, τα παραγωγικά δάση, τα περισσότερο νεαρά και εύρωστα δέντρα, έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν και να αποθηκεύουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόβουμε τα δέντρα στους δρυμούς, αλλά ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά τα δάση», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οικοσυστήματα απορροφούν σήμερα το μισό από το εκπεμπόμενο CO2 στην ατμόσφαιρα, «υπηρεσία» που αποτιμάται οικονομικά σε μισό τρισ. δολάρια τον χρόνο.

Οι μεγάλες πυρκαγιές

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο κ. Θ. Αδαμόπουλος, από την εταιρεία ΥΛΗ, τόνισε ότι τα δάση της οξιάς και της ελάτης είναι πολύτιμα όσον αφορά την ικανότητα απορρόφησης και αποθήκευσης του CO2. Οπως εξήγησε, τα δάση στην Ελλάδα απορροφούν το 5% των εκπομπών του αερίου από άλλες πηγές, αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται τις χρονιές που υπάρχουν μεγάλες πυρκαγιές. Χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Πάρνηθας, ανέφερε ότι το δάσος που υπήρχε στο βουνό θα χρειαζόταν 43 χρόνια για να απορροφήσει το CO2 που εκλύθηκε στη διάρκεια της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Φιλοδασική Ενωση Αθηνών και η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη του γραφείου «ΥΛΗ Ε.Ε. Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος». Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Φιλοδασικής κ. Μιχ. Μελάς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινός ο οποίος ανακοίνωσε την ηθική και οικονομική υποστήριξη του συλλόγου για τα δάση της Αττικής.

Πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου