Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας-Παρέμβαση Γ. Μανιάτη

Με την υιοθέτηση του Σχεδίου Συμπερασμάτων, ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στις οποίες συμμετείχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Υπουργών, ο κ. Μανιάτης χαιρέτησε την απόφαση για προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μοντέλου αειφόρου πράσινης ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας προωθείται η συμμετοχή μικρότερων επιχειρήσεων και προϋπολογισμών, σύμφωνα με σχετική Ελληνική πρόταση.

Επίσης, υποστήριξε την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρώπη 2020, για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση», επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα, στη προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς των κτιρίων και των μεταφορών, την οποία έχει εντάξει στις ενεργειακές της προτεραιότητες και αποτελεί ανεξάντλητο και ανεκμετάλλευτο ενεργειακό κοίτασμα, που χρειάζεται περαιτέρω Ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Τέλος, στο πλαίσιο συζήτησης για το πρόγραμμα εργασιών της Επιτροπής στο τομέα της ενέργειας κατά την επόμενη πενταετία, ο κ. Μανιάτης τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων στη διασφάλιση του εφοδιασμού και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων, κατεύθυνση στην οποία κινείται ήδη η Ελλάδα, μέσω της προώθησης αγωγών και άλλων υποδομών φυσικού αερίου.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Μανιάτης είχε άτυπη συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ Claudio Scajola, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση των δύο χωρών για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, για την οποία προγραμματίζεται τετραμερής συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών (Ελλάδα-Ιταλία-Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν), στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της επικείμενης συνάντησης των Πρωθυπουργών Ιταλίας και Τουρκίας για τη διευθέτηση των υφιστάμενων προβλημάτων, καθώς και η συμπληρωματικότητα των έργων ITGI και Nabucco.

Σε αντίστοιχη συνάντηση, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας κ. Jochen Homann, ο κ. Μανιάτης πρότεινε τη σύσταση κοινής Επιτροπής με σκοπό τη συνεργασία στους τομείς για τους οποίους αναφέρθηκαν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Καγκελάριος ’Αγκελα Μέρκελ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, δηλαδή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, αλλά και τις κοινές δράσεις Ελληνικών και Γερμανικών επιχειρήσεων, στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.

Τέλος, στις συνομιλίες του Υφυπουργού Περιβάλλοντος με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ισπανό Υπουργό Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας κ. Pedro Luis Marin Uribe, υπογραμμίσθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και η ανάγκη κοινών προσπαθειών για την προώθηση των ενεργειακών προτεραιοτήτων της Ισπανικής Προεδρίας και ειδικότερα του «Μεσογειακού Σχεδίου για την Ηλιακή Ενέργεια».

Πηγή econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου