Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Πράσινο ενεργειακό κέντρο η Πτολεμαϊδα

Πράσινο ενεργειακό κέντρο φιλοδοξεί να καταστήσει τη Πτολεμαΐδα, ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Τσιούμαρης. Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά ενεργειών, πολλές από τις οποίες όμως, «σκαλώνουν» στην απαραίτητη κοινή υπουργική απόφαση απόδοσης χώρων στην υπό σχεδιασμό περιοχή.

Ο συνολικός σχεδιασμός αναμένεται να δημιουργήσει ως και 5.000 νέες θέσεις εργασίας, εκτιμά ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας. Όπως λέει, η ανεργία στη περιοχή είναι ιδιαίτερα υψηλή στα άτομα ηλικίας από 25 ως 40 – χρόνων, και ειδικότερα στις γυναίκες. Ο δήμος αγόρασε την έκταση 1.707 στρεμμάτων της παλιάς βιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, στην οποία θέλει να δημιουργήσει κοιτίδα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου, Κέντρου Τεχνικής Έρευνας για την παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, εγκατάσταση πόλου καινοτομίας, Ενεργειακή Βιβλιοθήκη, Εκπαιδευτική - Μουσειακή Ζώνη, Εθνικό Κέντρο Ενέργειας, εγκατάσταση θερμοκηπίων με τηλεθέρμανση, δημιουργία εμπορευματικού – διακομετακομιστικού κέντρου.

Σκοπός του δήμου Πτολεμαΐδας είναι να αξιοποιήσει και τις αναπτυξιακές δυνατότητες, που δίνει το φράγμα Περδίκκα για αρδευτικές και ενεργειακές χρήσεις, περιβαλλοντικά έργα και τουριστική αξιοποίηση του υγροτόπου.

Ο συνολικός σχεδιασμός θα αποτελέσει το θέμα διημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στη Πτολεμαΐδα στις 20 και 21 Μαρτίου.

Πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου