Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αναχρονιστική διάταξη αποτρέπει την «πράσινη» καύση βιομάζας


«Πράσινη ανάπτυξη», γκρίζες απαγορεύσεις. Το λεκανοπέδιο της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη και η... Σαλαμίνα είναι ίσως οι μοναδικές περιοχές του κόσμου όπου απαγορεύεται η χρήση των υπερσύγχρονων λεβήτων και σομπών στερεής βιομάζας, ενός κατεξοχήν «πράσινου» υλικού, ειδικά εφόσον συλλέγεται με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η απαγόρευση αυτή είχε επιβληθεί το 1993 για να καταπολεμηθεί το νέφος των Αθηνών και ειδικά ο μαύρος καπνός. Αφορούσε όμως την καύση σε τελείως διαφορετικές σόμπες ή λέβητες υλικών που εξέπεμπαν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων άνθρακα.

Προκαλεί εντύπωση όμως, έπειτα από τόσα χρόνια, η επιμονή σε μια τόσο αναχρονιστική διάταξη και ενώ η τεχνολογία της παραγωγής και καύσης βιομάζας έχει αναπτυχθεί εξαιρετικά. Αποκορύφωμα του παραλόγου ήταν το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθούσε προγράμματα επιδότησης της αγοράς λιγότερο ενεργοβόρων εισαγόμενων κλιματιστικών ή καυστήρων φυσικού αερίου (στο όνομα της αντικατάστασης των παλιότερων και της... προστασίας του περιβάλλοντος) και όχι λεβήτων βιομάζας και προϊόντων ανακύκλωσης, όπως τα συσσωματώματα - pellets (μικροί κύλινδροι με συμπιεσμένα πριονίδια και κομματάκια από καθαρά συνήθως υπολείμματα ξύλου). Ούτε όμως η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι ήρθε με σημαία την «πράσινη ανάπτυξη» έχει προχωρήσει στην άρση της παρωχημένης απαγόρευσης και στην υποστήριξη της τεχνολογίας βιομάζας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν διστάζουν να μιλήσουν για συμφέροντα των κυκλωμάτων του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου, που κυριαρχούν στον τομέα της θέρμανσης στα αστικά κέντρα.

Στην Ευρώπη

«Στην Ευρώπη των 27 η βιομάζα σαρώνει και κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Νασίκας, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ). «Στην Αυστρία οι 8 στους 10 νέους λέβητες που τοποθετούνται είναι λέβητες pellets. Η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες εν λειτουργία και με 200.000 σόμπες. Στην Ιταλία, που κυριαρχεί η σόμπα pellets, χρησιμοποιούνται περισσότερο από ένα εκατομμύρια τεμάχια. Στην Ελλάδα των αντικινήτρων στη βιομάζα έχουν πωληθεί μόνο 800!» συμπληρώνει. Κι αυτό όταν διαθέτουμε μεγάλη φυσική παραγωγή γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων και ενώ αναπτύσσεται ένας αξιόλογος κλάδος παραγωγής pellets (ήδη πέντε εργοστάσια παραγωγικής ικανότητας 50-60.000 τόνων, ενώ χτίζονται άλλα τέσσερα με δυναμικότητα άνω των 100.000 τόνων).

«Από όλες τις ΑΠΕ η βιομάζα είναι αυτή που είναι απευθείας ανταγωνιστική στο πετρέλαιο», σημειώνει ο κ. Αντώνιος Κυρίτσης, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΒΙΟΜ, απαντώντας στο ερώτημα γιατί παραμένει η απαγόρευση στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. «Στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ η Ευρώπη πηγαίνει πολύ μπροστά, η Ελλάδα μένει πίσω». Κι όμως με την καύση βιομάζας υπάρχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στους καταναλωτές και στη χώρα, ενώ υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση.

Πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου