Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΦ, κ. Α. Ζαχαρίου, θεωρεί ότι θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εγχώρια αγορά στα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι το μεγαλύτερο μέρος των 2.200 MW που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα φωτοβολταϊκά, αναμένεται να έχει εγκατασταθεί μέχρι το 2014, αφήνοντας μονάχα μια μικρή ποσότητα ισχύος για τα επόμενα χρόνια.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας μας μπορούν να «σηκώσουν» περισσότερα φωτοβολταϊκά από όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αναφορικά με τις επιδοτούμενες τιμές, τόσο ο κ. Ζαχαρίου, όσο και ο σύμβουλος του συνδέσμου, κ. Σ. Ψωμάς, τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης κατά 10% που θα αντικατοπτρίζει τις τεχνολογικές εξελίξεις. Παράλληλα όμως, προειδοποίησαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για μια ταρίφα, καθώς τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο πολυπόθητο grid parity, δηλαδή στο σημείο να ανταγωνίζονται ευθέως τις συμβατικές μορφές ενέργειας.
Ο κ. Ψωμάς υπογράμμισε επίσης τα οφέλη που δημιουργούν τα φ/β για την ελληνική οικονομία: Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια 6.800 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και άλλες 11.000 θέσεις που σχετίζονται έμμεσα με τον κλάδο. Αν μάλιστα αυξηθεί το μερίδιο των φ/β στο σύνολο των ΑΠΕ με άξονα το 2020, από 2.200 MW σε 6.000 MW, τότε οι νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τις 60.000.
Αναφορικά με τα δίκτυα, ο ΣΕΦ τόνισε ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, μπορούν να χωρέσουν μέχρι και 5.500 MW φωτοβολταϊκών στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Συνεπώς, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό και οικονομικό.
Τέλος, η διοίκηση του ΣΕΦ δήλωσε ότι αναμένεται φέτος να εγκατασταθούν 300 MW φωτοβολταϊκών, καθώς και 60 MW στις στέγες. Επίσης, σχετικά με το Τέλος ΑΠΕ, ο κ. Ψωμάς εκτιμά ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι των 5.500 MW, η επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού θα πρέπει να είναι 1,5 ευρώ το μήνα, από 0,60 ευρώ που είναι σήμερα. «Δεν είναι δηλαδή οι ΑΠΕ που θα αυξήσουν το κόστος του ρεύματος, αφού και χωρίς αυτές, τα τιμολόγια ρεύματος από το 2013 και μετά υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 30%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΔΕΗ»,σημείωσε ο σύμβουλος σε θέματα στρατηγικής του ΣΕΦ,Στέλιος Ψωμάς.
Προείσπραξη Εσόδων από το Πρόγραμμα «Ήλιος» Αποφάσισε η Ε.Ε
Στα φωτοβολταϊκά πάντως, υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες και ειδήσεις από την Ευρώπη που αφορούν και την ελληνική αγορά. Στην επίσημη δήλωση της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου για το ευρώ, γίνεται λόγος και για το πρόγραμμα «Ήλιος»: Στην 13η παράγραφο της δήλωσης ανακοινώνεται ότι «η Ελλάδα δεσμεύει μελλοντικές ταμειακές ροές από το πρόγραμμα «Ήλιος» ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαμβανομένων στο πρόγραμμα προσαρμογής για την περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας έως 15 δις ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF)». Με τον τρόπο αυτό, αποτυπώνεται και επισήμως η προείσπραξη μέρους των εσόδων που προσδοκά να έχει η Ελλάδα από το πρόγραμμα «Ήλιος», όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτό που απομένει να δούμε είναι το ακριβές ποσό που θα συμφωνηθεί στην πράξη, ως ποσοστό του συνόλου, καθώς και η ακριβής διαδικασία με την οποία θα υλοποιηθεί η σχετική απόφαση.
Πάντως, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η προείσπραξη εσόδων από ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο όπως το «Ήλιος», είναι μάλλον προβληματική και παραπέμπει σε κινήσεις πανικού εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των Γερμανών.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου