Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΣΜΕ: Καλή η Προκήρυξη Μεταλλευτι​κών Χώρων


Ως ένα πρώτο θετικό βήμα, μετά από χρόνια απραξίας, χαρακτηρίζουν παράγοντες του Συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων, την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ να κηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης 3 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στους νομούς Κιλκίς και Ροδόπης.
Παρατηρούν ωστόσο, ότι η όλη προσπάθεια θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουν οι επενδυτές να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των ορυκτών, εφ΄όσον από την έρευνα προκύψουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες.
Τα ερωτηματικά των εκπροσώπων του κλάδου προκύπτουν από την μέχρι στιγμής αρνητική εμπειρία για παρόμοιες επενδύσεις. Όπως δε αναφέρουν για κάποιες από τις περιοχές αυτές, είχε επιδείξει ενδιαφέρον κατά το παρελθόν η διεθνής μεταλλευτική και μεταλλουργική εταιρεία Rio Tinto. Αποχώρησε όμως από την Ελλάδα απογοητευμένη, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των μακρόσυρτων διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.
Οι ίδιες αρνητικές εμπειρίες υπάρχουν και για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όπου μόλις πρόσφατα ξεμπλοκάρισε η επένδυση, μετά από περίπου 20 χρόνια γραφειοκρατικών περιπετειών, όπως και για αντίστοιχες απόπειρες στην Θράκη, οι οποίες καθυστερούν ακόμη για τους ίδιους λόγους.
Ειδικότερα για τις περιοχές του Κιλκίς και της Ροδόπης, οι οποίες διατίθενται για έρευνα και εκμετάλλευση, οι παράγοντες του ΣΜΕ επισημαίνουν ότι οι ποσότητες των περιεχόμενων μετάλλων τις οποίες δίνει το υπουργείο ΠΕΚΑ είναι εντελώς ενδεικτικές, και προκύπτουν από έρευνες που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ σε μέρος μόνο των μεταλλευτικών χώρων.
Για τη διαπίστωση του πραγματικού δυναμικού, ο εκμισθωτής θα πρέπει να πραγματοποιήσει εκτεταμένες μεταλλευτικές έρευνες, μέσα στο χρονικό διάστημα (5 χρόνια) που προτείνει το σχέδιο. Εάν από αυτές προκύψει μεταλλοφορία σε ποσότητα και ποιότητα που να δικαιολογεί την επένδυση εκμετάλλευσης, επεξεργασίας, εμπλουτισμού κλπ, του μεταλλεύματος, θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη λήψη των περιβαλλοντικών και των άλλων αδειών.
Συνήθως, τονίζεται αρμοδίως, στη φάση αυτή ξεκινούν τα προβλήματα τα οποία προκαλούν τις καθυστερήσεις, έως και την ακύρωση επενδύσεων.
Ο ΣΜΕ θεωρεί οτι ο νέος νόμος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που προώθησε το καλοκαίρι ο υπουργός ΠΕΚΑ, κάνει τα πράγματα περισσότερο απλά. Ωστόσο παρατηρούν ότι δε φτάνει μόνο η ύπαρξη της νομοθεσίας, αλλά να μπορεί και η Κυβέρνηση να εγγυάται την εφαρμογή της.
Οι χώροι
Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΥΠΕΚΑ, οι 3 διεθνείς διαγωνισμοί αφορούν δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους στην περιοχή Πολυκάστρου – Σκρα και Βάθης Γερκαριού στο Νομό Κιλκίς. Ο πρώτος έχει βεβαιωμένα αποθέματα 113.000 τόνων μολύβδου, 172.000 τόνων ψευδαργύρου και 80 τόνων αργύρου, ενώ τα πιθανά αποθέματα μπορεί να είναι και τριπλάσια.
Ο δεύτερος περιέχει μετάλλευμα χαλκού με περιεχόμενο μέταλλο περίπου 112.000 τόνους και πιθανά υπερεξαπλάσια αποθέματα, όπως και χρυσό σε ποσοστό 0,9 γραμμάρια ανά τόνο. Ο τρίτος χώρος βρίσκεται στην περιοχή Κολλυντήρι της Ροδόπης, και η μεταλλοφορία περιλαμβάνει μεταλλεύματα αντιμονίου, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και αργύρου, ενώ στον ευρύτερο μεταλλευτικό χώρο υπάρχουν ενδείξεις και για χρυσό.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο κλάδος της μεταλλείας και λατομίας προσφέρει περίπου 2,5% στο ΑΕΠ, προσφέρει άμεση απασχόληση σε 22.000 άτομα ενώ από τη δραστηριότητα αυτή εξαρτώνται περίπου 90.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες για τη Βόρεια Ελλάδα, η αξία των περιεχόμενων μετάλλων στο υπέδαφός της ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.
(Euro2day, 24/10/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου