Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Υπόγειες Διαδρομές


Την στιγμή που η οικονομία της χώρας καταρρέει και η ανάγκη εξασφάλισης νέων πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε θεωρείται αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα έκανε το παν για να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Και όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο εάν κρίνουμε από την συνεχιζόμενη προσπάθεια της να εκτρέψει μια σημαντική ιδιωτική επένδυση και μάλιστα με ωμή καταπάτηση της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αυτό προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης που αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο δικτυακό χώρο του Υπουργείου Οικονομικών και συνίσταται στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), όπου η κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (η οποία και έληξε την περασμένη Παρασκευή) για την «Παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών Ελληνικού Δικαίου προς το Δημόσιο σχετικά με τη δημιουργία υποθαλάσσιου αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα», και αφορά το εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας. Όμως το συγκεκριμένο κοίτασμα τυγχάνει ν’ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκχώρησης της ευρύτερης περιοχής των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων Πρίνου η οποία βάσει ΚΥΑ και κατόπιν διαγωνισμού και έναντι χρηματικών εγγυήσεων έχει δοθεί στην εταιρεία ‘ Energean’ και ισχύει μέχρι τα τέλη του 2014.

Βάσει δε των όρων της εκχώρησης η ανωτέρω εταιρεία ως παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένη να καταρτίζει και να υλοποιεί επενδυτικά προγράμματα με στόχο την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και την αξιοποίηση γενικότερα των κοιτασμάτων της περιοχής εκχώρησης, όπου περιλαμβάνεται και το κοίτασμα της Ν. Καβάλας χωρητικότητας 958 ΜΜ κυβικών μέτρων. Πράγματι η ‘ Energean’, η οποία αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Kavala Oil που έχει την ευθύνη λειτουργίας και ανάπτυξης των κοιτασμάτων, μέχρι στιγμής έχει επενδύσει $210 εκατ. κατά το διάστημα 2009-2011 αυξάνοντας την παραγωγή του υπάρχοντος κοιτάσματος του Πρίνου και Βόρειου Πρίνου, που είναι σε λειτουργία από το 1980, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει νέα κοιτάσματα όπως το Έψιλον και το Αμμώδης. Με τις επενδύσεις αυτές η ‘ Energean’ επέτυχε αύξηση της παραγωγής στα 2,000 βαρέλια την ημέρα από 500 που είχε φθάσει το 2008, ενώ εκτιμά ότι η παραγωγή απ’ εδώ και μπρος θ’ αυξάνεται σταδιακά με στόχο τα 10,000 βαρέλια μέχρι το 2014. Με τις επενδύσεις αυτές η ‘ Energean’ όχι μόνο διασφάλισε τις 280 θέσεις εργασίας στην Kavala Oil αλλά έχει δημιουργήσει προοπτικές για σημαντική νέα απασχόληση.

Στο πλαίσιο των όρων που απορρέουν από την εκχώρηση της η ‘ Energean’ εκπόνησε λεπτομερές επενδυτικό σχέδιο μαζί με την Ιταλική εταιρεία Edison(τώρα θυγατρική της EDF) για την αξιοποίηση του εξαντληθέντος κοιτάσματος της Νέας Καβάλας και την μετατροπή του σε μόνιμη αποθήκη φυσικού αερίου. Μια επένδυση της τάξης των $400 εκατ. η οποία όταν ολοκληρωθεί εφ’ ενός θα συνεισφέρει μια πολλά απαιτούμενη αποθηκευτική ικανότητα στο σύστημα του ΔΕΣΦΑ, και εφ’ εταίρου θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μόνιμων και υπεργολαβικών στη περιοχή Καβάλας που ως γνωστό πλήττεται ιδιαίτερα από υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η διακίνηση μέσα από το Ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου ετήσιων ποσοτήτων 3.5 – 4,0 BCM κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, η δε γεωγραφική κατανομή των πυλών εισόδου (δυο στον Βορρά και μια στο Νότο) καθιστούν την δημιουργία αποθηκευτικών χώρων επιτακτική ανάγκη και κάτι που θα επιτρέψει την περαιτέρω επέκταση του συστήματος κυρίως αγωγών και κλάδων βάσει σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με την ολοκληρωθείσα τεχνική μελέτη η αξιοποιήσιμη χωρητικότητα του κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας θα φθάσει τα 525 MM κυβ. μέτρα πράγμα που θα προσδώσει στο σύστημα νέες σημαντικές δυνατότητες ευελιξίας συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Παράλληλα το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας μπορεί, εφ’ όσον υλοποιηθεί η προτεινόμενη επένδυση, να χρησιμοποιηθεί υπό προϋποθέσεις και για τον ενταφιασμό (σε ξεχωριστά δευτερογενή κοιτάσματα) διοξειδίου του άνθρακα από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος ότι η κυβέρνηση όχι μόνο θα καλωσόριζε ένα τέτοιο χρήσιμο και αναγκαίο project, ιδίως λόγω του αποθηκευτικού ελλείμματος του συστήματος, και θα έκανε ότι μπορούσε για να προωθήσει την υλοποίηση του το συντομότερο δυνατό, ιδίως μάλιστα όταν νομικά είναι απόλυτα κατοχυρωμένη μέσω των όρων παραχώρησης, κάνει ότι μπορεί για να το τορπιλίσει προβάλλοντας μια τελείως ανεδαφική άποψη περί επενδύσεων προσπαθώντας στην ουσία και χωρίς λόγο να κηρύξει έκπτωτη την ‘ Energean’ και να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό ώστε να εκχωρήσει το project σε νέα εταιρεία της δικής της επιλογής. Προφανώς η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών και οι σύμβουλοι τους αγνοούν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο περί εκχωρήσεων και έτσι με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους προσπαθούν να αποκρατικοποιήσουν ένα ουσιαστικά ιδιωτικό project. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την παράξενη εμμονή τους μέσω του εν εξέλιξη διαγωνισμού για την πρόσληψη νομικού συμβούλου για το έργο της Ν. Καβάλας; Μια πρωτότυπη αλλά επιλήψιμη μεθόδευση και ένας από κάθε άποψη άχρηστος διαγωνισμός που διενεργείται αποκλειστικά και μόνο διότι το ΥΠΕΚΑ αποφεύγει να μελετήσει, να γνωμοδοτήσει και να εγκρίνει την επένδυση παραχωρήσεων ως έχει υποχρέωση. Μάλιστα με βάσει του ισχύοντος δίκαιου η υλοποίηση της επένδυσης δεν απαιτεί καν την έγκριση της ΡΑΕ. Η δε ‘Energean’ βάσει των όρων της υπάρχουσας εκχώρησης είναι υποχρεωμένη να επενδύει «για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων εντός της παραχώρησης». Δεν μπορεί μια εταιρεία να κρίνεται ικανή, υπεύθυνη και φερέγγυα για την παραγωγή των πετρελαίων της χώρας και από την άλλη ν’ αμφισβητείται η αξιοπιστία της, η τεχνολογική της επάρκεια και η χρηματοδοτική της βάση για την οργάνωση και διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου που ευρίσκονται εντός της περιοχής εκμετάλλευσης.

Επιμένοντας σε αυτήν την άθλια μεθόδευση η κυβέρνηση δεν υπολογίζει άραγε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η υπόθεση στην προσπάθεια της να προσελκύσει εταιρείες για την ανάπτυξη μέσω της πρόσφατης πρόσκλησης ‘open door’ των κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα και αύριο μέσω του 2ου Γύρου Παραχωρήσεων; Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να ξεφύγει από τις υπόγειες διαδρομές που εδώ και χρόνια καθορίζουν το μέλλον αυτού του τόπου και επιτρέπουν επιλεκτικά σε ποιόν μπορεί και σε ποίον δεν μπορεί να επενδύσει, ποιους θα προσλάβει και τι ανταλλάγματα θα δώσει στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Η περίπτωση της επένδυσης της ‘ Energean’ είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα του σάπιου πελατειακού συστήματος που λειτουργεί ανέπαφο εδώ και δεκαετίες και που οδήγησε τελικά τη χώρα στην σημερινή αξιακή και οικονομική χρεοκοπία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου