Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σημερινή: Προς Ανάθεση στους Ρώσους Δύο Οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κύπρου


Οι πληροφορίες που θέλουν την κυπριακή κυβέρνηση να αναθέτει οικόπεδα της ΑΟΖ της σε ρωσικές εταιρείες φαίνεται πως πληθαίνουν, αφού σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή», δύο από τα 13 εναπομείναντα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του νέου γύρου ανάθεσης που θα λάβει χώρα στις αρχές του 2012.
Το σχετικό ρεπορτάζ κάνει λόγο και για κάθοδο του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» εντός των επόμενων εβδομάδων στην κυπριακή θάλασσα, την ίδια στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει το έντονο διεθνές ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα οικόπεδα και δημοσιογραφικές πηγές έχουν κάνει λόγο για ενδιαφέρον από γαλλικές, αγγλικές όσο και νορβηγικές εταιρείες ερευνών και εξόρυξης.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη γνωμοδότηση των αρμοδίων νομικών αρχών της Κύπρου, η απευθείας ανάθεση οικοπέδου δεν είναι αντίθετη με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, συνεπώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σαν ενδεχόμενο.
Η Τουρκία πάντως, συνεχίζει τις κινήσεις της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, σε μια προσπάθεια να δείξει εντός και εκτός ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε ότι από σήμερα και τρίτο πλοίο θα συμμετέχει στις σεισμικές έρευνες γύρω από την Κύπρο. Το πλοίο αυτό, είπε, θα βρίσκεται στην περιοχή περίπου 40 ημέρες. Αναφερόμενος, εξάλλου, στη λεγόμενη συμφωνία Άγκυρας - ψευδοκράτους, δήλωσε προκλητικά ότι εκτός από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, οι έρευνες θα συνεχιστούν στο βορρά και το νότο.
Τέλος, δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου κάνουν λόγο για άσκηση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο της Κύπρου, ενέργεια που ερμηνεύεται ως ακόμη μια σαφής προειδοποίηση του Τελ Αβίβ προς την Κυβέρνηση Ερντογάν.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου