Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΙΕΑ: «Να Εφαρμόσει η Ελλάδα Πλήρως και Χωρίς Καθυστέρηση τον Ν. 4001 για τη Ρύθμιση των Ενεργειακών Αγορών»

Να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς καθυστέρηση από την ελληνική κυβέρνηση ο νόμος 4001, που ρυθμίζει την λειτουργία των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, απαιτεί με σημερινές της δηλώσεις η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κ. Maria van der Hoeven. Η δήλωση έγινε κατά την παρουσίαση έκθεσης του ΙΕΑ σχετικά με τις ελληνικές ενεργειακές πολιτικές.
Η έκθεση, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η μείωση του ρόλου του κράτους και η αύξηση του ανταγωνισμού στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η μελέτη, με τίτλο «Energy Policies of IEA Countries - Greece 2011», τονίζει ότι πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες αρμοδιότητες και ανεξαρτησία στις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να μειωθεί η θέση που κατέχουν στην αγορά οι δεσπόζουσες εταιρείες. Η έκθεση σχολιάζει τον νέο νόμο (4001 του 2011) για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμούκαι φυσικού αερίου, που υιοθετήθηκε στα τέλη Αυγούστου, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ότι μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. «Η κυβέρνηση τώρα πρέπει κυρίως να επικεντρωθεί στην πλήρη εφαρμογή του νόμου χωρίς καθυστέρηση», τόνισε η κ. van der Hoeven.
Όπως επισήμανε κατά την παρουσίαση της έκθεσης η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ: «Η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αποτελεί πολιτική επιταγή που αναμένεται να προσδώσει αποδοτικότητα και δυναμισμό στην ελληνική οικονομία. Αυτό, με τη σειρά του, θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και ευημερία για τη χώρα».
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τα τελευταία χρόνια την ενεργειακή της ασφάλεια στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και ότι οι πηγές και οι δρόμοι εισαγωγής για τα καύσιμα αυτά είναι ήδη επαρκώς διαφοροποιημένα.

Ωστόσο, προβλέπει αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς προχωρά η απεξάρτηση από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.


Επίσης, ο ΙΕΑ παροτρύνει την Ελλάδα να ενισχύσει την εξοικονόμηση ενέργειας σε μια σειρά από τομείς, όπως πχ τα κτήρια και οι μεταφορές.


Πηγή energia.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου