Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πανάκριβα θα Πληρώνουμε το «Ανανεώσιμο» Ρεύμα


Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια, που μπορεί μάλιστα να ξεπεράσουν το 100% με βάση τις σημερινές σταθερές τιμές, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σύμφωνα με το προσχέδιο του «Οδικού Χάρτη για την Ενέργεια για το 2050» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διέρρευσε στη δημοσιότητα.
Η κυρίαρχη αιτία, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, είναι η όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και δη του τομέα της αιολικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται πως θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές προς τα πάνω.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι αιολικές φάρμες θα αποτελέσουν έως το 2050 τη βασικότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (49%) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτοπίζοντας τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.
Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα πέντε διαφορετικά σενάρια που εξετάζονται, θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση έως το 2020, ενώ οι υψηλότερες τιμές θα καταγραφούν ύστερα από το 2030, εφ' όσον οι ΑΠΕ, κυρίως η αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
Ειδικότερα επ' αυτού σημειώνεται ότι η αύξηση της μέσης τιμής για τα νοικοκυριά θα ξεπεράσει το 100% έως το 2050 με την υπερίσχυση των ΑΠΕ, ενώ υπό την προϋπόθεση πως η πυρηνική ενέργεια και ο άνθρακας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική πηγή ενέργειας, η αύξηση δεν θα υπερβεί το 43%.
Οι επενδύσεις στις υποδομές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ φέρεται να είναι εν μέρει ο λόγος που δικαιολογεί αυτές τις σημαντικές αυξήσεις.
Σύμφωνα με ένα από τα πέντε σενάρια, οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταγραφούν θα είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του σχεδίου «προώθησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας», το οποίο συνεπάγεται την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα παράκτια αιολικά πάρκα που βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα.
Φωτοβολταϊκός Νότος
Κρισιμότερη, ωστόσο, κρίνεται η εφαρμογή του προγράμματος της «συμπυκνωμένης ηλεκτροπαραγωγής με βάση τα φωτοβολταϊκά» από τις χώρες του Νότου.
Φτηνότερες τιμές θα επιτευχθούν μόνο στην περίπτωση της επιλογής του σεναρίου της «διαφοροποιημένης» ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος χάρη στη συμβολή όλων των πηγών ενέργειας.
Ο «Οδικός Χάρτης για την Ενέργεια» με ορίζοντα το 2050, αντικείμενο του οποίου είναι η μελέτη των επιλογών που υπάρχουν για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως το τέλος του χρόνου.
Στόχος της κεντρικής διοίκησης είναι η άμεση αποδέσμευση των ευρωπαϊκών αγορών από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, την κύρια πηγή τροφοδοσίας της ενεργειακής βιομηχανίας στην Ευρώπη, κάτι το οποίο όμως για την ώρα δεν φαίνεται να είναι εφικτό.
Η πυρηνική ενέργεια έρχεται στη δεύτερη θέση σήμερα, συμβάλλοντας κατά 28% στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ το μερίδιο της αιολικής ενέργειας και των υδροηλεκτρικών είναι προς το παρόν περιορισμένο, δεν ξεπερνά το 18%.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Ετινγκερ, έχει αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη διαρροή των παραπάνω στοιχείων.
(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 22/10/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου