Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Καταπέλτης η Τρόικα για τα Ενεργειακά

Σωρευμένες καθυστερήσεις στις αλλαγές που συμφώνησε  η κυβέρνηση με την τρόικα για τον ενεργειακό τομέα διαπιστώνει η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Με εξαίρεση την ψήφιση του νόμου για ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των ενεργειακών οδηγιών,  η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2010 δεν προχώρησε καμία ουσιαστική αλλαγή για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Μόνη εξαίρεση η προβλεπόμενη στον νόμο ανάθεση στη ΡΑΕ αποφασιστικών αρμοδιοτήτων. Ωστόσο, και για το θέμα αυτόη έκθεση επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να προωθήσει την προβλεπόμενη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τη ΡΑΕ και την ενίσχυση του προσωπικού της.

Η έκθεση της τρόικας εστιάζει τις παρατηρήσεις της στα δύο κύρια σημεία τα οποία αφορούν στο άνοιγμα της αγοράς  και εκκρεμούν τους τελευταίους 15 μήνες. Στην παροχή δηλαδή προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς πρόσβασης στο 40% της αγοράς λιγνίτη και στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων, μέσω των οποίων κατηγορείται η ΔΕΗ ότι χειραγωγεί την οριακή τιμή του συστήματος.

Ειδικότερα, για την πρόσβαση και άλλων παικτών της ενεργειακής αγοράς στον λιγνίτη, η έκθεση επισημαίνει ότι αυτή θα πρέπει να γίνει γρήγορα (swiftly) και πριν από  την πώληση του 17% των μετοχών της  ΔΕΗ  το 2012. Διαφορετικά, τα προβλήματα ανταγωνισμού που υφίστανται στην παραγωγή ηλεκτρισμού θα μεταφερθούν στον νέο επενδυτή.

Σε ό,τι αφορά τα υδροηλεκτρικά, η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τις αρχές διαχείρισης των μονάδων αυτών  η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή τους θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα ανεξάρτητο σώμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι και άλλοι παραγωγοί, εκτός της ΔΕΗ, θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη φθηνή μορφή ενέργειας.

Ωστόσο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, οι Αρχές παρέλειψαν να προτείνουν έναν μηχανισμό που να συμμορφώνεται με αυτήν την απαίτηση. Ακόμα, η τρόικα με την έκθεσή της ζητά να επιταχυνθούν  οι διαδικασίες για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφοράς ηλεκτρικού, με τη μεταβίβαση του προσωπικού και της περιουσίας στη νέα θυγατρική της ΔΕΗ που έχει δημιουργηθεί.

Τέλος, επισημαίνει ότι η αγορά ηλεκτρισμού στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με έμφαση στην Κρήτη και στη Ρόδο, παραμένει κλειστή και μονοπώλιο της ΔΕΗ, καθώς δεν έχουν πρόσβαση άλλοι προμηθευτές.

Αποκαλύπτει δε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαίρεση των ελληνικών νησιών από τις προβλέψεις της οδηγίας 2009/72, ώστε να μπορούν να ασκούν δραστηριότητα οι ανεξάρτητοι προμηθευτές. Πάντως, μέχρι στιγμής, το άβατο των νησιών για προμηθευτές πέραν της ΔΕΗ υπερπηδάται με τη μη οριστικοποίηση του κειμένου του κώδικα διαχείρισης των νησιωτικών δικτύων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση και άλλων παικτών στη λιγνιτική παραγωγή αντιμετωπίστηκε  από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με τη γνωστή τακτική των καθυστερήσεων και πρότασης μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος, τα οποία στη συνέχεια αποδείχτηκαν ατελέσφορα.

Έτσι, πλέον, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  τη δυνατότητα πώλησης 4 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ωστόσο, και αυτή η διαδικασία καθυστερεί, ενώ, όπως φαίνεται από το κείμενο της έκθεσης, η τρόικα θεωρεί προαπαιτούμενο για την προώθηση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού.

Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου