Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η Ε.Ε. Πιέζει τη Νορβηγία να Αυξήσει την Παραγωγή Αερίου


Εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας αναζητεί, απεγνωσμένα όπως προκύπτει, η Ευρώπη, η οποία φαίνεται πως ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη Νορβηγία για να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της σε φυσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί από τη Νορβηγία, η οποία δεν αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να αναπροσαρμόσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της προκειμένου να είναι σε θέση άμεσα να διαθέσει περισσότερο από ό,τι σήμερα φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Ο λόγος είναι προφανής», επισημαίνει ο Κάλμαρ Ιλντσταντ, διευθυντικό στέλεχος του Νορβηγικού Οργανισμού Πετρελαίων (NDP), «οι Ευρωπαίοι αναζητούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από την παραδοσιακή πηγή τροφοδοσίας τους, τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα στον κόσμο».
«Σκοπεύουμε, ωστόσο, να αντισταθούμε σε αυτές τις πιέσεις», προσθέτει, «διότι απολαμβάνουμε στη Νορβηγία τους καρπούς της ενεργειακής μας βιομηχανίας, δεν αναζητούμε να βγάλουμε πολλά χρήματα μονομιάς».
Σημειώνεται ότι τρεις από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους εκτός από τη νορβηγική Statoil δραστηριοποιούνται στη Νορβηγία: η αμερικανική Exxon, η ολλανδική Shell και η γαλλική GDF-Suez.
Η παραγωγή υδρογονανθράκων αντιπροσωπεύει το 47% των εξαγωγών, το 26% των κρατικών επενδύσεων, το 26% των εσόδων του κράτους και το 21% του ΑΕΠ.
(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου